Výjimečné účinky zázvoru objevili lidé už před několika tisíci lety. A používají jej dodnes, v kuchyni i v léčitelství. Pro posilování imunity, k udržení normální hladiny tuků a cukru v krvi i k zajištění normální funkce trávicího a oběhového systému.
Tradičně nejpopulárnější je zázvor v asijských zemích. Už před pěti tisíci lety jej Číňané a Indové považovali za lék na prakticky veškeré neduhy. Ajurvéda, tradiční lékařství s kořeny v Indii, doporučuje užívat zázvor každý den. Před každým hlavním jídlem by měl člověk sníst kousek čerstvého zázvoru, zlepší tím trávení i přenos živin v těle, doporučuje ajurvédská sútra.
Díky moderní medicíně víme, že kouzlo zázvoru tkví ve dvou jeho účinných látkách – gingerolu a shogaolu. Ne každý kořen, který koupíme v supermarketu či na trhu jich však obsahuje stejné množství. V kvalitě bývají propastné rozdíly. Způsobené jsou například geografickým původem suroviny či načasováním sklizně. Faktory, jež nemáme možnost kontrolovat.
Zcela bezmocní však nejsme. Na množství účinných látek má totiž vliv i způsob, jakým zázvor v kuchyni zpracováváme. Pokud chceme z oddenku vytěžit maximum, je lepší jej užívat tepelně zpracovaný. Teplo totiž aktivuje účinné látky. Stejně tak vitamín C dokáže účinky zázvoru ještě více zesilovat. Horký zázvorový čaj s citronem je tedy vychvalován zcela právem.
Pokud si chcete být kvalitou a množstvím účinných látek jistí, vsaďte na Eligin. BIO doplněk stravy, kterou letos představila jablonecká firma Kitl, jinak výrobce oblíbených sirupů. Ve spolupráci s předními českými lékaři se jim podařilo vyvinout kapsle, které obsahují pouze výjimečně silný zázvorový prášek a právě vitamín C. Díky unikátnímu procesu elicitace, který nahrazuje tepelné zpracování, se výrobcům podařilo účinné látky zázvoru aktivovat na maximum. Speciální kapsle pak chrání před pálivou chutí či bolestí žaludku, protože se rozkládají až ve střevě. Lze je však jednoduše otevřít a zázvorový prášek použít v kuchyni i jako koření.
Kitl Eligin BIO koupíte v eshopu na www.kitl.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.