Náš organismus potřebuje ke správnému fungování spoustu vitaminů, minerálů a dalších látek. Mezi ty nejdůležitější patří vitamin C. Jeho nedostatek se projevuje nepříjemnými příznaky od četnějšího výskytu modřin přes vyčerpanost po žaludeční problémy. S jeho pomocí naopak můžete předcházet celé řadě onemocnění nebo urychlit jejich léčbu.
Vitamin C je pro funkci našeho organismu esenciální, nicméně člověk si tuto látku na rozdíl od většiny zvířat a rostlin sám syntetizovat nedokáže. Proto je potřeba ho přijímat prostřednictvím denní stravy. Díky biotechnologické výrobě vitaminu C můžeme naše tělo zásobit také jeho užíváním ve formě doplňků stravy.
„Vitamin C lidský organismus potřebuje zejména tehdy, je-li vystaven fyzickému stresu nebo virové infekci. Denní dávka pro zdravého dospělého člověka je cca 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena až na 1–2 g u dospělých i dětí s chřipkovými symptomy, sportovců či během pobytu v extremních klimatických podmínkách,“ říká MUDr. Vilím Šimánek, DrSc., a dodává: „Dostatečný příjem vitaminu C zajistíme nejen konzumací ovoce a zeleniny, ale také kvalitními doplňky stravy.“
Vitamin C poprvé izoloval ve 20. letech 20. století maďarský biochemik a laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent-Györgyi, a to pod názvem kyselina hexuronická. Na konci 30. let minulého století pak sir Walter Norman Haworth z Birminghamské univerzity, držitel Nobelovy ceny za chemii, dokázal jako první určit chemickou strukturu vitaminu C a vyrobit ho syntetickou cestou.
Jaké benefity vitamin C přináší?
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Chrání buňky před oxidačním stresem (nerovnováha mezi tvorbou reaktivních forem kyslíku, jinak též kyslíkovými radikály, schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty)
- Snižuje míru únavy a vyčerpání
- Regeneruje redukované formy vitaminu E (vitamin E chrání buněčnou membránu před poškozením kyslíkovými radikály)
- Zvyšuje vstřebávání železa
Kde najdeme nejvíce vitaminu C?
Z rostlinných zdrojů je na vitamin C velmi bohatý rakytník či šípek, citrusové plody (limetka, citron, pomeranč, grapefruit), dále pak papája, cibuloviny, brokolice, papriky, černý rybíz, jahody, rajčata, květák, špenát, kiwi, brusinky nebo také brambory a kyselé zelí. V případě, že je ve vašem jídelníčku nedostatek ovoce a zeleniny, můžete vitamin C získat užíváním doplňků stravy s jeho obsahem. Těch existuje na trhu celá řada. Před jejich pravidelným užíváním je však vždy vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem.
Vaše názory
Moc pěkný článek. Taky se snažím celoročně celou rodinu zásobovat dostatečným množství zeleniny a ovoce. Máme vlastní zahrádku, takže léto a podzim jsou v pohodě, tam si vystačíme s vlastními zdroji. V zimě je to trošku horší, takže když měli děti nastoupit do školky a školy, rozhodla jsem se sáhnout i po doplňcích stravy, abych jim posílila imunitu, protože jsem se dost bála, aby hlavně starší syn moc nemeškal ve škole. Dlouho jsem vybírala, až jsem se nakonec rozhodla pro Marťánky Imunoforte. Fajn je, že to není žádný chemický guláš, ale naopak obsahují výtažky z šípku a černého bezu. Jsem ráda, že jsem na ně narazila, protože jako doplněk vitamínů, kdy není k dispozici dostatek zdrojů z potravy, se nám osvědčily.
Moringa karibská obsahuje největší množství vitamínů a minerálů ze všech rostlin na světě. Obsah vitamínů, proteinů a minerálů činí z této rostliny úžasný antioxidant. Listy Moringy obsahují vitamíny:B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, také vitaminy A, C, D, E a K, dále obsahuje přes 46 antioxidantů a 92 různých druhů živin jakož i 26 protizánětlivě působících látek a přes 20 aminokyselin.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.