Milé čtenářky, jelikož muži tvrdí, že my ženy nemáme příliš smyslu pro humor, předkládám jednoduchý recept na velikonočního beránka, jako parodii na valnou část ženských časopisů, které svým obsahem vytváří obraz ženy jako hloupé pipky, jejíž jedinou životní náplní je - zalíbit se a zavděčit se mužům. Při pohledu do většiny ženských časopisů, jejichž obsah je zoufale stejný, se pak se nemůžeme divit mužům, že nás považují za slepice, které se zajímají jen o módu, kosmetiku, vaření a děti. Snad tento můj recept prokáže, že my ženy máme smysl pro humor, protože se dokážeme zasmát i samy sobě.
Recept Milé dámy, jelikož ženy nemusí myslet, protože to za ně dělají muži,obraťte se i při pečení beránka ve složitých situacích na svého partnera a požádejte ho o pomoc.
Budete ji totiž potřebovat hned na začátku. Den před vaším velkým životním pokusem o inteligentní počin, musíte napsat svému muži či partnerovi na kousek papíru tato slova: vejce, polohrubá mouka, prášek do pečiva, olej, mléko, cukr krupice, rozinky a požádat ho, aby vám tyto potraviny nakoupil. Také si zjistěte, zda se ve vaší domácnosti nachází forma na beránka. Při této náročné akci opět požádejte svého drahého, aby ji našel, nebo popřípadě koupil.
V den, kdy chcete upéct beránka, se musíte vyhrabat ze svého oblíbeného křesla a odložit haldy ženských časopisů, v nichž si právě čtete o tom, jak pečovat o svou pleť či módních novinkách a vstoupit do kuchyně, kde najdete: Lednici - zpravidla velká bílá bedna, do níž si ukládáte nízkotučné jogurty, abyste si udržela štíhlou linii. Kuchyňskou linku - skříň, která zabírá v kuchyni nejvíce místa, ovšem, když otevřete nějaká dvířka či šuplík, nenajdete v ní ani kosmetiku ani šaty, ale nádobí- hrnce, hrnky, talíře příbory apod. Jedna její část připomíná stůl. Ve svém návodu jsem ji označila jako pracovní plochu. Sporák - bedna podobná lednici jenom o něco menší, která má navrchu větší či menší kolečka. Jedná se buď o sporák plynový (menší kolečka) či elektrický (větší kolečka) a pod nimi byste měly nalézt držadlo od trouby. Nad ním bývají zpravidla otáčecí knoflíky, něco jako u halenky ale mnohem větší a vyšší. Pozor sporák může mít nahoře i skleněnou desku. podobnou zrcadlu, akorát že se v ní nevidíte. Pokud pod plotýnkami, či skleněnou deskou najdete držadlo, máte vyhráno, našla jste dvířka od trouby.
Nejdříve však přistupte k lednici, otevřete ji a vyndejte z ní olej, mléko, 3 vejce. Olej a mléko poznáte podle nápisu, vejce vypadají jako větší natáčky na obou koncích zúžené, ale nejsou dutá, naopak uvnitř obsahují velmi důležitou hmotu pro těsto na beránka. Mléko, olej a vejce si položte na pracovní plochu. Vejce však nepokládejte na pracovní plochu linky volně, mohla by se skutálet na zem a rozbít se, jsou křehká. Vezmete si menší misku a uložte je opatrně do ní. Vedle těchto potravin si položte polohrubou mouku, prdopeč (zkratka pro prášek do pečiva), VC ( zkratka pro vanilkový cukr a cukr krupici. Všechny potraviny poznáte podle nápisu. Najdete je zpravidla ve špajzu či jiné skříňce, kam se ukládají potraviny, které se nemusí skladovat v chladu. Pokud si nevíte rady, kde hledat, zeptejte se manžela. Uprostřed pracovní plochy si nechte místo na mísu, v níž budete těsto zadělávat.
V kuchyňské lince si najdete: Větší mísu - vypadá jako klobouk s uchy. Velikost poznáte podle toho, že když si ji nasadíte na hlavu, padne vám a její okraje vám sahají až k uším. Když vám mísa nesluší, není to žádná vada, těsto v ní můžete klidně zadělat. Cedník - vypadá jako menší miska s děravým dnem a na jedné straně má držadlo a proti držadlu na druhé straně má háček Čtvrtlitrový hrnek - jeho velikost můžete odhadnout podle kelímku od hubnoucího koktejlu ULTRA EAT’n LOSE Oválný porcelánový tác - plochý talíř oválného tvaru. Jeho délka musí odpovídat délce formy na beránka. Formu na beránka - podlouhlá, kovová jakoby pomačkaná mísa V zásuvkách (ne v elektrických ale v šuplících) kuchyňské linky najdete: Vařečku - něco jako plochý štětec, s nímž vám vaše kadeřnice nanáší barvu na vlasy, jen konci nemá štětiny, je celá dřevěná Kávovou lžičku - nikoli kosmetickou na čištění pleti, ale lžičku, kterou jíte váš nízkokalorický jogurt. Polévkou lžíci - větší než kávová lžička, jí se s ní polévka. Stěrku - plochý umělohmotný předmět podobný vařečce. Mašlovačku - podobná se zcela štětci na barvení vlasů, ale mívá světlé štětiny. Pozor, uvedené druhy nádobí by se mohly nacházet v několika šuplících, proto hledejte pečlivě a nenechte se odradit prvním neúspěchem.
Jelikož práce s kuchyňskou váhou je příliš složitá pro nás jednoduché ženy, používám tzv. hrnkový recept, kdy hrnek poslouží jako odměrka.
Příprava těsta: Cedník položte na větší mísu. Na jednom konci jeho háček zachytněte za okraj mísy, na druhé straně držadlo volně položte na mísu. Pak vezměte jedno vejce a prudším pohybem (přímo úhozem) ho o cedník rozbijte. Jeho obsah proteče do mísy a na cedníku zůstane skořápka. Tento úhoz opakujte třikrát, dokud nerozbijete všechny tři vejce. Skořápky vyhoďte do koše, cedník dejte do dřezu na špinavé nádobí. Do mísy přidejte hrnek pískového cukru (ne celý hrnek, ale jeho obsah) a VC. Ovšem nejdřív musíte jeho horní asi půl centimetrový okraj odstřihnout nůžkami, aby vznikl otvor, jímž ho vysypete do mísy. Pak si do hrnku nalejte olej asi 1cm pod okraj a vlejte jej též do mísy. Vezměte do ruky vařečku a jejím širším koncem míchejte olej, vejce a cukr krouživými pohyby doleva či doprava tři minuty. Potom si do hrnku nalijte mléko stejným způsobem jako olej a vlijte ho do mísy. Opatrně opět širším koncem vařečky promíchejte. Přidejte dvě polévkové lžíce rozinek a znovu lehce promíchejte. Nakonec přidejte dva hrnky polohrubé mouky. Mouku nejdřív nasypte do hrnku a pak jeho obsah vysypete do mísy. Pak znovu do stejného hrnku nasypte opět mouku a znovu vsypte do mísy. Na mouku pak nasypte celý prdopeč, ale musíte ho nejdřív otevřít stejným způsobem jako VC. Pak znovu promíchejte a máte těsto hotové. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy beránka.
Návod k vymazání a vysypání formy: Do formy si nalijte asi lžičku oleje. Jednou rukou formu přidržujte a druhou rukou mašlovačkou roztírejte olej po povrchu formy podobnými pohyby sem - tam, jako když si nanášíte pudr na obličej. Pak vsypte do formy asi lžíci mouky a formu vezměte do obou rukou. Držte ji otvorem nahoru a různě s ní třepte ze strany na stranu, aby mouka pokryla celý olejem vymazaný povrch, podobně jako pokrýváte vrstvou pudru celý obličej.
Těsto z mísy vlijte do vymazané a vysypané formy. Stěrkou se snažte zbylé těsto, které nesteče do formy, z mísy vyškrabat. Pak mísu odložte do dřezu na špinavé nádobí stejně jako vařečku a stěrku. Přistupte k troubě a knoflíkem, který se nachází nad držadlem trouby, otočte doprava na 150 stupňů. Pokud se vám po otočení knoflíku nerozsvítí vedle něj červené světýlko, pravděpodobně je zapínání trouby složitější, a tak raději požádejte partnera, aby vám troubu zapnul.
Dejte formu s těstem do trouby a pečte 45 minut. Poté vypněte troubu otočením knoflíku do původní polohy, nasaďte si na ruce chňapky (vypadají jako rukavice - palčáky) a vyndejte formu s beránkem z trouby. Překlopte ji dnem vzhůru na oválný porcelánový tác, pak mírně nazvedněte a mírným potřesením se snažte oddělit beránka od formy. Po vychladnutí otočte beránka hlavou nahoru, uvažte mu na krk mašli a položte na stůl. Pokud vše zvládnete bez úrazu, hasičů a dokonce beránka ani nepřipálíte, můžete si gratulovat. Právě jste dokázala, že nemáte IQ tykve a my vám můžeme nabídnout členství v našem kroužku žena na cestě k inteligenci. Pokud byste přeci jenom něčemu nerozuměla, napište mi, ráda vám poradím. My jednoduché ženy se zájmem pouze o módu a kosmetiku si přeci musíme pomáhat.
(Máte téma, které chcete zveřejnit Pod lupou? Zašlete na info@babinet.cz Stanoviska zde uvedená nemusí vyjadřovat názor Babinet.cz)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.