Ať už se snažíme vylepšit své sportovní výkony, zhubnout do plavek nebo prostě jen zdravě žít, bez bílkovin se neobejdeme. Jsou pro lidské tělo základním stavebním materiálem. Bílkoviny, které přijímáme, ale musí být kvalitní. Ideální cestou je konzumace vaječných bílků, které mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah proteinů.
Spousta z nás se při hubnutí zcela chybně uchýlí k drastické dietě a mučení v posilovně. Jenže ono se nic neděje a výsledek se nedostavuje, možná se váha dokonce zvyšuje. Chyba bude nejspíše ve špatně zvolené fyzické aktivitě a nevhodně sestaveném jídelníčku. Návodem k tomu, jak se zdravě dostat do formy a následně si ji udržet, je odborníky tolik opakované jedení 5x denně, omezení sacharidů a dostatečný příjem bílkovin. Proteiny jsou nezbytné, i když budujeme svalovou hmotu.
Stejně tak jako je pro stavitele nejdůležitější stavební materiál, pro lidské tělo jsou základním a nepostradatelným prvkem bílkoviny. Tím pádem je nutné, aby byly dostatečně zastoupené v naší stravě. Příjem kvalitních zdrojů bílkovin je pak ještě důležitější v případě držení redukční diety, kdy pokud máme snížený energetický příjem, tělo začne pokrývat své energetické potřeby právě bílkovinami. Ptáte se, jaké potraviny jsou ideálním zdrojem bílkovin?
„Vejce lze podle vědců považovat při budování kondice nebo hubnutí za, ideální potravinu’. Obsahuje kromě vitamínů (A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E a K), minerálů a lecitinu také velké množství proteinů (1 vejce pokryje cca 14 % procent denního příjmu bílkovin), které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, jež organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk. Mým svěřencům při tréninku rozhodně jejich konzumaci doporučuji,“ říká Anna Kelišová, kondiční trenérka
A jak vaječné bílky konzumovat? Dají se upravovat, ale samotné se rychle přejí. Martina Jindrová, mistryně Evropy v thajském boxu, nedá dopustit na Bílkouna. „Bílkoun mi pomáhá udržet si dostatečný přísun bílkovin, který si musím hlídat. Obzvlášť v době, kdy intenzivně trénuji. Nejraději mám vanilkového Bílkouna, kterého si nakrájím na kousky a jen tak přikusuji třeba ještě s ovocem nebo ořechy. Ale chutnají mi i uzený Bílkoun nebo Bílkoun Pikant, které si opražím na pánvičce a mám tak rychlou a zdravou večeři,“ popisuje.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.