Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Chcete vědět víc o výživě nejmenších?

Chcete vědět víc o výživě nejmenších?

Redakce Babinet

Nepřehlédněte knihu Zdravá výživa malých dětí - Od narození do 6 let autorek O. Illkové, PaedDr. L. Nečasové a Mgr. Z. Vašíčkové, se kterou přichází nakladatelství Portál. Rodiny s dětmi, které dbají na zdravou výživu dětí, v ní naleznou řadu nových informací. Může být inspirací i pro podniky veřejného stravování.

Kniha pojednává o zdravé výživě malých dětí – od narození do nástupu do základní školy. Postupuje po časových etapách, pojednává o výživě těhotné matky, kojení, vhodném stravování staršího kojence, batolete i dítěte v předškolním věku. Každá kapitola uvádí vhodný způsob výživy a obsahuje asi deset receptů, celkem je v knize asi 200 receptů. Autorky doporučují možnosti estetické úpravy jídel pro domácí oslavy, využití zdravých potravin, nabízejí i úsporné tipy pro rodinu. Kniha kromě rad o správné životosprávě našich nejmenších učí stolovaní a vztahu k jídlu, obsahuje také mnoho receptů a barevnou fotografickou přílohu.

Autorky:

O. Illková vyučuje předmět kulinární příprava na středních odborných školách a učilištích v Brně. Je lektorkou na Lékařské fakultě MU v Brně, a odbornou konzultantkou časopisu Menu – Albert. Je autorkou knih Technologie přípravy pokrmů, spoluautorkou publikací Výživa při onkologickém onemocnění a Zdravá výživa v mateřské škole (Portál 2004).

Mgr. Z. Vašíčková absolvovala obor výživa člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Na této fakultě se podílí na výzkumných a intervenčních projektech zaměřených na výživu. Je spoluautorkou knihy Zdravá výživa v mateřské škole (Portál 2004).

PaedDr. L. Nečasová vystudovala biologii na UJEP Brno, vede laktační poradnu v Centru volného času Lužánky a cvičení pro matky s kojenci.

Ukázka z knihy:

Recepty, když dítě stoná

Kroupový čaj – odvar

Vyprané kroupy nebo krupky uvaříme do měkka nejlépe v Papinově hrnci. Přecedíme a odvar podáváme teplý nebo vlažný.

Rýžový krém

Vypranou kulatou rýži uvaříme do měkka ve vodě a rozmixujeme i s odvarem. Můžeme zředit kysaným výrobkem, ochutit pomerančovou šťávou a ozdobíme strouhanými oříšky pro větší děti – mají -li chuť. Krém je sytý, nedáváme ho mnoho.

Dušené těstoviny s jablky

Těstoviny rýžové uvaříme v dostatku vody a scedíme. Zvlášť podusíme v trošce vody loupaná jablka a banán. Přisypeme těstoviny, promícháme a pod poklicí necháme v troubě prohřát. Podáváme jako lehké jídlo při dietě odlehčovací.

Dušená mrkev s rýží a vločkami

Mrkev nastrouháme nahrubo, zalijeme vařící vodou, vsypeme vypranou kulatou rýži a ovesné vločky. Vše vaříme do měkka a rozmixujeme. Podáváme při průjmovém onemocnění.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz