Existují lidé, kteří trpí buď intolerancí mléka, nebo jsou přecitlivělí na některé z alergenů obsažených v mléce. Pozor, mezi těmito dvěma stavy jsou zásadní rozdíly. Lze je odhalit klinickým vyšetřením pomocí laboratorních testů.
Intolerancí mléka rozumíme sníženou aktivitu enzymu laktázy, který rozkládá mléčný cukr, laktózu. Lidé s nízkou aktivitou laktázy laktózu dostatečně nerozkládají. Ta je následně zkvašována fyziologickou střevní mikrobiotou za vzniku plynu a některých chemických látek, které jsou odpovědné za obtíže. Ty se dostavují po požití většího množství mléka (zvláště syrového) s delším časovým odstupem, obvykle v řádech hodin. Většinou se jde o bolest břicha, nadýmání a průjem.
AUDIO:Někteří lidé jsou citlivější na mléko, to už potvrdí český alergolog profesor Jan Krejsek z Hradce Králové.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.