Slovo káva je odvozeno z arabského výrazu gahwah, což znamená v překladu síla. Nelze přesně určit, kdy se káva začala pít. Prvotně byla kávová zrna žvýkána - jejich zázračné účinky využívali muslimští mystici sufofé zejména při náboženských obřadech. Součástí společenského života se káva stala asi v 15. století, kdy byly v Arábii stavěny první kavárny. S dnešními kavárnami je samozřejmě nemůžeme srovnávat, nicméně hlavní rozdíl byl v návštěvnících těchto zařízeních. Dnes je káva spojována především se společenským životem žen, tehdy to byla záležitost pouze mužů.
V dnešní době se zvyšuje obliba instantních káv, espresa a cappuccina. Italové si nedovedou svůj život přestavit bez silného espresa doplněného trojnásobným obsahem mléka, caffe latte. Tento způsob úpravy kávy je údajně nejzdravější, neboť tlak prožene vodu kávovarem rychle, takže se uvolní jen polovina kofeinu.
Možná i tato skutečnost byla prvním impulzem pro tým techniků společnosti DeLonghi, když se podílel na vývoji a výrobě přístrojů na vaření kávy řady Magnifica. Ta se vyznačuje novou revoluční technologií. Jde zejména o patentovaný systém DeLonghi. Jeho jedinečnost tkví v tom, že pěna na cappuccino vytéká přímo z přístroje – mléko se nalije do speciální nádobky, kde se smísí se vzduchem a párou. Pak stačí zmáčknout jedno tlačítko a do připraveného šálku nám už natéká lahodný nápoj s našlehanou krémově hustou pěnou.
A právě jednoduchost je hlavní předností tohoto přístroje. Ať už jde o jednoduchost obsluhy nebo údržby. Tohoto vysokého uživatelského komfortu je dosaženo snadnou komunikací s přístrojem. Kromě světových jazyků jako je angličtina nebo němčina, komunikuje kávovar přes digitální displej s uživatelem česky. „Tím chceme dát najevo, jak moc si zákazníků na českém trhu vážíme,“ říká generální manažer značky DeLonghi v České republice Andrea Natale. S údržbou také nemá uživatel žádné problémy, přístroj má totiž samočisticí funkci. Navíc si vždy sám napíše, co právě potřebuje – doplnit vodu, kávu, odvápnit, vyčistit, dát k servisní prohlídce.
Káva z přístroje DeLonghi musí zachutnat opravdu všem - to není věta opsaná z reklamního prospektu. Čerstvě umletá káva z vestavěného mlýnku nejenže dodá připravovanému nápoji správnou chuť a aroma, ale na přístroji lze také nastavit, jak silnou a jak velkou kávu si přejete. Použitá technologie CRF, takzvaný „beztrubkový“ systém s oddělitelným ohřívačem vody vždy zaručí, že konzument během krátké chvíle dostane šálek výtečné kávy naplněný tak, jak si zvolil, a ideálně teplý.
Káva espreso
Princip výroby spočívá ve spaření mleté kávy mírně upěchované v nerezovém sítku, a v jejím dokonalém vyluhování parou pod tlakem. Dobře připravená káva espreso má mít světle hnědou pěnu.
Kapucínská káva (cappuccino)
Z kávy připravíme espreso, do kterého vlijeme nebo pod tlakem stříkneme stejné množství mléka. Povrch posypeme strouhanou čokoládou nebo skořicí.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.