V předvečer Vánoc se celá rodina semkne. Těší se nejenom na dárky, ale také na vánoční tabuli plnou různých dobrůtek. Určitě nejsem sám, kdo chodí tajně do komory oštipovat z připravených šišek, které čekají na vložení do formiček a pečení v dobře vyhřáté troubě. Obzvláště my, muži, jsme mlsouni a Vánoce si bez mnoha druhů vánočního cukroví ani neumíme představit. Manželka, tchyně, i babička má plné ruce práce a je vždy právem pyšná, jak se jí letos to těsto podařilo dokonale propracovat. A že ho není málo. Na pracny, na vanilkové rohlíčky, linecké, kynuté, listové, na vosí hnízda. Je toho opravdu mnoho. Sladké, slané. Připadá mi, že vše má své kouzlo.
Přemýšlela jste někdy nad tím, kolik času strávíte během roku v kuchyni Vy a kolik Váš manžel? A kolik času to bývá teď, před Vánoci? Možná Vám ochotně pomáhá při míchání, pečení, vaření, škrábání, loupání, strouhání a mletí. Pak Vám gratuluji, protože nemusíte už nic řešit.
Jsem laik, co se týká kuchyně, ale vím, že dokonale vypracované těsto je jedna z nejvíce namáhavých činností v kuchyni. Každá hospodyňka je právem pyšná na své cukrářské umění, ale co naplat je to námaha. Myslím, že přinejmenším každá druhá si posteskne: „ A to ještě ten můj chlap hartusí, že je v kuchyni nepořádek a diví se, když mi není moc do smíchu. Příprava jednoho druhu těsta v průměru obnáší 5 – 15 min. tvrdé, namáhavé práce. Je přece nutné těsto dokonale promísit a zapracovat vzduch, aby nám dobře vykynulo a bylo pěkně načechrané a lehké.
Od této práce nám v dnešní době může pomoci mnoho kuchyňských robotů. Je mnoho přístrojů, které nám ušetří fyzickou námahu. Ne však čas. Při ručním vypracovávání těsta, obzvlášť kynutého, je důležité zapracovat co nejvíce vzduchu. Proto se pohybuje vařečkou okolo stěny mísy, tedy do kruhu. Tento pohyb však nestačí, a proto je nutné jednou za čas změnit směr. Vařečkou od stěny mísy na střed. K tomuto účelu byl zkonstruován kuchyňský robot Ronic. Jeho pracovní nádoba má kónické dno a je nakloněná mimo osu. Běžné přístroje mají dno rovné a suroviny se pohybují jen kolem osy. V praxi to znamená, že jakákoliv surovina se v Ronicu pohybuje dvěma směry. Kolem osy a také kolmo po stěně pracovní mísy na horu a po ose dolů. Tím je dosaženo přesně toho co potřebujete pro dokonalé vypracování jakéhokoliv těsta. Těsto, které Vám ručně trvalo 15 min, zvládne Ronic za 30 sekund a bez námahy. Zkuste s ním třeba naše vánoční pracny, rohlíčky nebo mandlové šátečky a dáte mi pak možná za pravdu.
Pracny oříškové
500 g mouky polohrubé, 175 g másla, 150 g moučkového cukru, 125 g oříšků, 1 menší vejce, kakao, skořice, hřebíček.
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které plníme do formiček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a teplé obalíme v moučkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky
450g hladké mouky, 250g másla, 150g strouhaných vlašských ořechů, 150g moučkového cukru, půl šálků mléka, 1 vanilkový cukr do těsta, vanilkový cukr na obalování.
Ze surovin vypracujeme těsto, chvíli je necháme odpočinout a tvarujeme rohlíčky. Pečeme na vymaštěném plechu v horké troubě. Ještě horké obalujeme ve vanilkovém cukru. Rohlíčky musí cca. 14 dnů se odležet.
Mandlové šátečky
200g hladké mouky, 130g másla, 2 vejce, 2 prolisované žloutky, špetka soli, 100g loupaných mandlí, 100g moučkového cukru, vanilka.
Z mouky, poloviny vejce, másla a soli uděláme těsto v robotu, které necháme v chladnu 2 hodiny uležet. Mezitím umícháme nádivku - syrové vejce, cukr, vařené žloutky, strouhané mandle.
Těsto rozválíme ne placku a rádílkem z něj vykrajujeme čterečky, které plníme nádivkou.
Cípky spojíme k sobě a potřme rozšlehaným vejcem, ydobíme polovinou mandličky. Pečeme v troubě dorůžova.
Příště: Silvestrovské koktejly
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.