Mezi dnešní dětskou populací přibývá stále více dětí s nadváhou. Řešením je nejen dostatek pohybu spojený s nižším příjmem energie, ale zároveň i konzumace mléka a mléčných výrobků, což nám potvrzuje řada studií.
V časopisu “Obesity Research” (USA) byly koncem roku 2005 presentovány výsledky rozsáhlé studie, které umožňují lépe posoudit vztah mezi konzumací mléčných výrobků a množstvím zásobního tuku,
„Výsledky průzkumu jasně prokázaly, že ideální pro snížení hmotnosti je omezit přívod stravy, zvýšit výdej energie pohybem a zároveň si dopřávat produkty z mléka. Kombinace těchto tří činností způsobí, že naše tělo využívá pro energetické potřeby přednostně tuky. To tedy logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob a následnému hubnutí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.
Jaké mléčné výrobky jsou tedy pro děti vhodné?
KONZUMNÍ MLÉKA
-
Velmi široký sortiment z pohledu typu tepelného ošetření, z pohledu tučnosti, z pohledu balení
-
Všechny druhy jsou jednoznačně vhodné pro děti
-
Žádné obavy ani z plnotučného mléka u zdravých dětí – potřebují pro svůj vývoj velké množství energie a tuků
-
V sortimentu také:
-
mléka fortifikovaná (obohacená) vitaminem D, nebo vápníkem
-
mléka ochucená: Ta obsahují mimo vitamínů a minerálů obsažených v mléce navíc, např. řepný cukr (sacharózu) nebo hroznový cukr (fruktózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí.
-
mléka delaktózovaná – určená pro osoby trpící laktózovou intolerancí
-
-
Pro děti se u konzumního mléka jedná o nepostradatelný zdroj zejména bílkovin a vápníku
JOGURTY A ZAKYSANÉ VÝROBKY
-
Velmi široký sortiment z pohledu tučnosti, ochucení, konzistence, balení
-
Velmi snadno stravitelné, protože je zde již rozložena laktóza a kyselé prostředí je blahodárné pro zažívací trakt
-
Opět z pohledu tučnosti je zbytečné nabízet zdravým dětem nízkotučné výrobky – v dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat jogurty polotučné – s obsahem 2 – 5 % tuku
-
Pro děti, které nemají problém s váhou, můžeme bez obav pro zpestření jídelníčku zařadit i smetanové jogurty
-
Velmi vhodné jsou zakysané výrobky s probiotickou kulturou, která se dokáže implementovat v zažívacím traktu a příznivě a dlouhodobě působit ve prospěch zdravé střevní mikroflóry vytvářením ochranných látek antibiotické povahy = tak zvané funkční potraviny
-
S konzumací jogurtů můžeme začít již ve velmi útlém věku dětí
-
Ideální stav: 1 jogurt denně, !!!
SÝRY A TVAROHY
-
Velmi vhodným pokrmem pro děti jsou čerstvé sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky jako výborný zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku (až 5-8 x více nežli v mléce)
-
Ideální též polotvrdé a tvrdé sýry v nižším stupni zralosti a přírodní, neochucené – ideální s obsahem tuku 30 – 45 % v sušině
-
Do jídelníčku dětí ale nezařazovat plísňové sýry, sýry s mazem a silně pikantní a ochucené sýry a též slané sýry – takovéto speciality konzumovat až ve vyšším věku
-
Nebát se tavených sýrů – naše výrobky jsou vždy vyrobené z nejlepších surovin a mají i přes přítomnost tavicích solí vysokou výživovou hodnotu a jsou rovněž zdrojem vápníku
-
V sortimentu jsou i výrobky s nižším obsahem soli, výrobky fortifikované vitamínem D, tavené sýry s přídavkem vápníku, ječných perliček, sýry se sníženým obsahem laktózy nebo zcela laktózy prosté
SMETANOVÉ A TVAROHOVÉ KRÉMY, DEZERTY
-
Jednoznačně ano, protože tyto výrobky byly vyvinuty zejména pro dětského zákazníka
-
Není potřeba se bát ani vysokého obsahu tuku, ani případného oslazení cukrem, protože děti potřebují pro svůj vývoj energii i tuky
-
Smetanové krémy mají obvykle 30 - 42 % sušiny, z čehož připadá 15 % na cukr a až 17 % na tuk
-
U tvarohových krémů a pomazánek se používá k ochucení rovněž celá řada sladkých i slaných komponent, tedy ovoce, kakao, zelenina
-
Případné našlehání výrobku způsobuje „zasycení“ i při menší porci
-
Často jsou používány i probiotické kultury, popř. se z výživových důvodů přidává rozpustná vláknina inulín apod.
MÁSLO A MLÉČNÉ POMAZÁNKY
-
Také mléčný tuk má svůj význam ve výživě dětí
-
V případě másla se jedná o plnohodnotný, lehce stravitelný mléčný tuk
-
Navíc se jedná o ryze přírodní potravinu neupravovanou chemickými postupy. Máslo obsahuje lipofilní vitamíny A, D, E, K a z hlediska krytí potřeb organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitaminu A, nezbytného pro růst a zdravou funkci zraku.
-
Přiměřená konzumace másla nepředstavuje pro zdravé děti žádné nebezpečí. Konzumaci másla by měly pouze omezit děti s vysokou hladinou cholesterolu a cévními potížemi.
-
Ideální pomazánku pro děti představuje rovněž „Tradiční pomazánkové“, dnes v celé řadě ochucení, včetně sladkých variant.
Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.
------------------------------------------
O projektu Bílé plus:
Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.