Popularita „bublinek“ v Česku stále roste a díky své svěžesti a příjemné mineralitě mají hlavní slovo sekty z domácí produkce. Sekty se hodí nejen na oslavy, ale představují také příjemný doprovod k řadě pokrmů. Zvláště když jde o sekty připravované tradiční metodou kvašení na láhvi, tedy stejným způsobem, jakým se vyrábějí slavná vína v Champagne.
Zakladatelé nezávislé profesní organizace s názvem Klasický sekt uspořádali první ročník festivalu šumivého vína vyrobeného u nás pod názvem Den klasického sektu. V pražském podniku Bubble Lounge se sešli vinaři z Moravy i Čech, kteří zde představili téměř tři desítky již tradičních i nově vyvinutých značek tuzemského sektu.
Klasický sekt, nebo chcete-li šumivé víno, dlouho býval jen výjimečnou součástí luxusních snídaní. Nyní stále častěji bývá rovněž noblesním začátkem netušených přátelství i lákavou tečkou za každodenním shonem, chutným dezertem uspěchaného oběda nebo příjemným společníkem večírků, slavnostních koncertů či divadelních představení. V každou denní hodinu a pro každou příležitost je symbolem určité pohody i vytříbeného vkusu. Takto si navrácení kultury konzumace klasického sektu představují zakladatelé spolku s názvem Klasický sekt, který vznikl na podzim roku 2014 jako profesní nezisková organizace. Za jeho založením stojí Martin Novák, známý pražský restauratér, úspěšní moravští vinaři Martin Prokeš a Vladimír Hříbal a sommeliér Pavel Nešpůrek.
Zakladatelé spolku Klasický sekt hned na úvod své existence uspořádali 1. den klasického sektu. Společně se 17 vinaři z vinařských oblastí Moravy a Čech, kteří vyrábějí šumivá vína tradiční metodou kvašením v lahvi, představili produkci klasických sektů. Není bez zajímavosti, že geografické podmínky v našich končinách výrazně připomínají ty ve francouzské oblasti Champagne, kolébce nejlepších sektů na světě. Určitě i proto máme výborné předpoklady k výrobě skvělých šumivých vín také u nás.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.