Některé matky obtížné zajišťují u svých kojenců dostatek mateřského mléka. Důvodem může být například i rozhodnutí vrátit se zpět do práce. Řešením je tedy zařazení kravského, popř. jiného mléka do výživy.
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby se kravské mléko zařazovalo do výživy nejdříve od 9.-10. měsíce věku dítěte..
„Důvody jsou především v odlišném složení mateřského a např. kravského mléka. A to především ve významném rozdílu obsahu bílkovin, mléčného cukru a minerálních látek,“vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., v rámci projektu Bílé plus.
Pokud žena přestane kojit a dítě ještě nedosáhlo potřebného věku pro konzumaci mléka kravského, jsou do výživy zařazovány výrobky ze skupiny „kojenecké a dětské výživy“ (infant formula). Sem patří upravená neboli adaptovaná sušená mléka, popř. kaše, které jsou rozpuštěné v čisté („kojenecké“) vodě. Složení těchto výrobků se přizpůsobuje jednak složení mateřského mléka a jednak přibývajícímu věku novorozence.
Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí
Kojení je doporučováno během celého prvního roku věku dítěte. Pokud je množství mateřského mléka dostatečné (více než zhruba 0,5 litru denně), pak není důvod zavádět do stravy dítěte jiná mléka.
„Jestliže by však byl příjem mateřského mléka nízký, mohl by vzniknout deficit některých živin ve výživě. Zároveň by nastal potenciální problém s kvalitou a množstvím bílkovin, pokud by zde nebyl jiný zdroj živočišných bílkovin. V této chvíli začíná být nesmírně důležité právě kravské mléko a výrobky z něj,“ pokračuje Ing. Jiří Kopáček, CSc
Boj (nejen) proti dětské obezitě? Pomohou i mléčné výrobky.
Přibývá stále více dětí s nadváhou. Řešením je nejen dostatek pohybu spojený s nižším příjmem energie, ale zároveň i konzumace mléka a mléčných výrobků, což potvrzuje řada studií.
„Výsledky průzkumu jasně prokázaly, že ideální pro snížení hmotnosti je omezit přívod stravy, zvýšit výdej energie pohybem a zároveň si dopřávat produkty z mléka. Kombinace těchto tří činností způsobí, že naše tělo využívá pro energetické potřeby přednostně tuky. To tedy logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob a následnému hubnutí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.