K letním vedrům nepochybně patří i trochu toho mlsání a zkoušení receptů na nové sladké dobroty. Likér Baileys, jemuž dává nezaměnitelnou chuť pravá irská whiskey a lahodná smetana od tamních farmářů, chutná snad každé z nás. Věděli jste však, že s jeho pomocí si můžete doma vykouzlit i úžasné sladké dobroty? Přinášíme vám čtyři recepty, které rozhodně musíte vyzkoušet.
Další úžasné recepty na sladké dobroty na zub, ale i lahodné drinky budeme postupně zveřejňovat na facebookové stránce likéru Baileys, tak si ji nezapomeňte lajknout.
1. Cheesecake s příchutí Baileys
Přísady:
· 110 gramů ovesných sušenek
· 25 gramů rozpuštěného másla
· 50 gramů nasekaných opečených lískových oříšků
· 250 g mascarpone
· 200 g měkkého tvarohu (8% tuku)
· 100 g tmavé čokolády (aspoň 75% kakaa)
· 2 velká vejce
· 50 ml likéru Baileys Irish Cream
· 40 g krupicového cukru
· 100 g tmavé čokolády na posyp (aspoň 75% kakaa)
Postup:
-
V mixéru spojte sušenky, máslo a nasekané oříšky.
-
Vzniklou směsí rovnoměrně vyložte dno dortové formy o průměru 18 cm a výšce 7,5 cm.
-
Předpečte korpus v troubě 20 minut na 200 °C, pak ho vyndejte a nechte vystydnout. Snižte teplotu v troubě na 150 °C.
-
Ve vodní lázni rozpusťte první dávku čokolády.
-
Rozmíchejte v míse do hladka mascarpone a tvaroh. Přidejte vejce a cukr, opět rozšlehejte do hladka a do vzniklé směsi vlijte rozpuštěnou čokoládu a Baileys.
-
Krém nalijte na předpečené těsto, uhlaďte lžící a dejte péct na hodinu a patnáct minut. Poté vypněte troubu, ale nechte koláč uvnitř vychladit, aby nepopraskal.
-
Povrch koláče můžete dle chuti posypat kudrlinkami hořké čokolády.
2. Čokoládové makrónky Baileys
Přísady (pro cca 30 makrónek):
Makrónky:
· 2 bílky z velkých vajíček
· 120 g cukru
· 50 g mandlové moučky
· 1 lžíce kakaového prášku
Náplň:
· 100 ml Baileys Original Irish Cream
· 150 g čokoládového krému ganache (vyrobíte smícháním kvalitní čokolády a horké smetany v poměru 1:1, recept najdete tady)
· 50 g másla
Postup:
-
Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu, postupně přidávejte cukr. Smíchejte kakao a mandlovou moučku a opatrně je vmíchejte špachtličkou do sněhu.
-
Hotový sníh vložte do sáčku na zdobení s nástavcem s velkým otvorem (můžete použít např. hladkou kulatou špičku) a na pečící plech vyložený pečícím papírem dělejte kolečka (v průměru cca 2,5-3 cm). Každé kolečko uhlaďte nožem a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 15 minut.
-
Po 15 minutách vypněte troubu, ale nechte pekáč s makrónkami uvnitř a otevřete dveře trouby na cca 5 minut. Potom makrónky vyndejte a nechte je vystydnout.
-
Zahřejte likér Baileys (ale dejte si pozor, aby nezačal vřít) a během stálého míchání přidejte krém ganache. Pak do směsi postupně přidávejte malé kousky másla.
-
Směs pořádně promíchejte, nalejte do zdobícího sáčku (tentokrát s velkou špičkou ve tvaru hvězdy) a naneste krém na jednu polovinu makrónkových koleček. Spojte s druhou polovinou a vaše makrónky jsou hotové.
3. Zmrzlinové pralinky Baileys
Přísady:
· 4 žloutky
· 125 g cukru
· 300 ml šlehačky
· 300 ml Baileys Irish Cream
· 250 g čokoládového krému ganache (vyrobíte smícháním kvalitní čokolády a horké smetany v poměru 1:1, recept najdete tady) nebo kvalitní čokoládová poleva
Postup:
-
Smíchejte žloutky a cukr na krém. Ohřejte šlehačku a Baileys a pomalu za stálého míchání lijte do žloutkové směsi.
-
Za stálého míchání ohřívejte vzniklý krém až do zhoustnutí, nenechte ho ale vřít. Pak vylejte směs do kovové nádoby a nechte vychladit v studené vodě, občas zamíchejte.
-
Přelijte směs do zmrzlinovače a zamrazte. Pokud nemáte zmrzlinovač, vložte mísu se směsí do mrazáku a každých 10 minut jí vyberte a metličkou pořádně našlehejte.
-
Když je směs zmrzlá, naběračkou na zmrzlinu vyberte několik kopečků zmrzliny, dejte je na talíř a vložte je na další hodinu do mrazáku.
-
Mezitím ohřejte ve vodní lázni krém ganache nebo polevu.
-
Vyndejte talířek s kopečky zmrzliny, lžící polijte kopečky krémem nebo polevou a nechte v lednici opět ztuhnout až do podávání.
4. Trubičky se šlehačkou Baileys
Přísady:
· 340 g hladké mouky
· ½ lžičky jedlé sody
· 250 g moučkového cukru
· 2 vejce
· 80 g medu
Na náplň a zdobení
· 50 g tmavé čokolády
· 2–3 hrsti mandlových lupínků, opečených, nalámaných
· 165 g tmavého cukru
· 50 g másla
· 2 lžičky vanilkové esence
· 460 ml husté smetany ke šlehání
· 2 lžíce Baileys
Postup:
Mouku smíchejte se sodou a moučkovým cukrem a pak k suchým ingrediencím vmíchejte vejce a med a vypracujte tužší těsto. Nechte chvíli odpočinout, pak těsto rozválejte dotenka a vykrájejte kolečka. Ta namotejte na kovové trubičky a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 10 minut.
Nechte chvíli zchladnout, pak sejměte z trubiček a nechte úplně vychladnout.
Čokoládu nalámejte do rendlíku a posaďte ho nad vroucí vodu tak, aby se dno rendlíku nedotýkalo bublající vody, a nechte čokoládu rozpustit. Stále míchejte. Pak čokoládou ozdobně dle obrázku „zastříkněte“ trubičky a posypte je nalámanými lupínky mandlí.
Cukr, máslo, vanilkovou esenci a 160 ml smetany ke šlehání dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10–15 minut, aby směs zhoustla a zkaramelizovala. Sejměte z ohně a nechte zchladnout. Směs ale nesmí ztuhnout moc – budete ji smíchávat se šlehačkou.
Zbylou smetanu ke šlehání (je to ještě 300 ml) ušlehejte dotuha a pak vmíchejte Baileys. Ochucenou šlehačku opatrně a postupně – ideálně po lžících – přidávejte ke karamelu. Vzniklým krémem plňte trubičky.
Zdroj receptu a fotografie: Magazín Albert
S dalšími recepty se na vás těšíme na facebookové stránce Baileys CZ.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.