Trendy letošního grilování
Už méně překvapivé je zjištění, že, na rozdíl od tradičního vaření v kuchyni, se opékání na grilu věnuje pouze osm procent žen, v devíti procentech případů se na grilování podílejí ženy i muži společně, jinak je to výhradně mužská záležitost.
Sotva se jarní teploty přiblíží k vytoužené dvacítce, kouřové signály vysílané ze zahrádkářských kolonií, chatových osad, od venkovských chalup i ze zahrádek a teras rodinných domků svědčí o tom, že začala nová grilovací sezóna. Jaké jsou nejnovější trendy?
Fenoménem posledních let se stávají luxusní designové grily, které kromě vysoké užitné hodnoty a komfortu nabízejí rovněž dosud opomíjený estetický zážitek. Při jejich výrobě se používají především ušlechtilé materiály - kartáčovaný nerez, sklo, leštěný mramor, ale také exotické dřevo. Mezi světovými výrobci se prosadila i tradiční česká značka KASPER.
V její současné nabídce jsou tři špičkové grily na dřevěné uhlí a jeden gril plynový v cenových relacích od šestnácti do 55 tisíc Kč. „Spotřebitelé chtějí grily, které nemusejí přetahovat z místa na místo, ale naopak ponechají na zahradě klidně po celý rok. Chtějí grilovat co možná nejohleduplněji k potravinám a svému zdraví. A také požadují, aby gril exteriér nehyzdil, ale zdobil,“ říká Radka Kasperová, která má ve společnosti KASPER DESIGN na starosti prodejní strategii.
Grilování našinců i cizozemců
Zatímco ve světovém měřítku nejvíce upřednostňují grilování pod otevřeným nebem Australané, v Evropě se jim přibližují pouze obyvatelé Německa. Asi osmdesát procent tamních domácností pravidelně pořádá grilovací party a téměř třetina z nich uvádí, že tak činí po celý rok. Německý Institut pro sociální výzkum a statistickou analýzu (Forsa) si dokonce dal práci, aby zjistil, jaké pečeni Němci dávají přednost. Na prvním místě (85%) se umístil vepřový steak, následovaný tradičním německým bratwurstem (75%), teprve po něm přichází na řadu kuřecí maso (62%) a zelenina (38%). Česká realita se zřejmě nijak od té německé lišit nebude, jen místo bratwurstů u nás kralují nejrůznější druhy klobás.
Současným grilovacím akcím vládne kvalitní hovězí maso, které stačí osolit, hodit na pořádně rozpálený gril a těšit na dokonalou chuť kvalitního steaku. Nejvhodnější masa na gril jsou: T-bone, hovězí květová špička, telecí hamburger, kukuřičné kuře vykostěné nebo vepřová klobása Salsiccia.
Grilování rozvíjí kulinářskou imaginaci a kreativitu. Hitem poslední doby se stávají domácí hamburgery nebo takové speciality jako jsou opékané banány, tofu, obří krevety a nejrůznější lehká jídla se sýrem. Jen těžko byste uhodli, co je nejrozšířenější hobby v evropských domácnostech. Překvapivě je to zahradní grilování. Vyplývá to z nedávného průzkumu trávení volného času, který provedl Eurobarometr.
„Vyvinuli jsme grily, které tak náročné požadavky splňují. Mají speciální konstrukci roštu, takže tuk z masa se nepřepaluje, ale odtéká mimo topeniště do speciální nádoby. Jsou vyrobeny z nejušlechtilejší nerezové oceli za pomoci moderních technologií a rukama nejzkušenějších mistrů,“ popisuje dále Radka Kasperová. KASPER DESIGN najal také špičkové české designéry a bytové architekty. „Zákazníci nechtějí grily, které po grilování schovají zpět pod střechu domu nebo garáže. Chtějí kvalitní a estetický doplněk zahrady, který ji ozdobí i ve chvíli, kdy zrovna negrilují.“
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.