Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  AUDIO: Olomoucké tvarůžky jsou lahůdkou z Hané

AUDIO: Olomoucké tvarůžky jsou lahůdkou z Hané

24.2.2014 - redakce Babinet.cz

Francouzové mají šampaňské, Rusové kaviár a Češi vedle mnohých dobrot Olomoucké tvarůžky. Tvarůžky sice chutnali  na Olomoucku už v polovině 15. století, ale až v roce 2010 Olomoucké tvarůžky získaly ochranu Evropské unie, přesně Chráněné zeměpisné označení.

Jsou jedním ze tří sýrů, po Jihočeské nivě a Jihočeské Zlaté nivě, které toto označení vlastní a řadí se k dalším desítkám produktů u nás, jež evropskou ochranu používají.

„O zápis do rejstříku chráněných označení jsme museli dlouze bojovat, i přes letitou historii a tradici výroby a kvalitu produktu, ale díky námitkám vznesenými některými členskými zeměmi EU se proces protáhl až na 6 let,“ sděluje Ing. Jaroslav Kovář, jednatel spol. A. W. spol. s r.o., Loštice a dodává: „Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem se specifickou chutí a vůní. Výroba tohoto sýru se dlouhodobě pohybuje na úrovni 2000 t za rok, přičemž 10 – 15 % produkce se vyváží, např. na Slovensko, do Maďarska anebo Polska.“

Víte, že …

… Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z odstředěného mléka, mají ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistenci s patrným světlejším jádrem. Díky nízkému obsahu tuku se řadí mezi jedny z nejlepších sýrů u nás.

Olomoucké tvarůžky patří do kategorie takzvané kyselé mlékařiny.  Kromě soli se při výrobě neužívají žádné konzervační látky.Mají pravidelný tvar, nejsou rozteklé a jednotlivá kolečka lze lehce oddělit. Při nákupu se vyplatí vyzkoušet jemným pohmatem jejich pružnost.

Dají se úspěšně kombinovat téměř se vším – s masem kuřecím i vepřovým, šunkou, s uherákem i jinými trvanlivými uzeninami. Nemají chybu ani ve spojení s jablky nebo banány. Ovšem naprostá bomba jsou tvarůžky na sladko v těstíčku, zdobené šlehačkou, nebo v palačince s marmeládou či povidly

Kdy to začalo

O výrobě tvarůžků na Moravě se zmiňují historické prameny už v 15. století. V obcích kolem Olomouce se v té době podomácku vyráběly aromatické mazlavé syrečky, které selky nosily na trh. Bylo o ně mimořádný zájem, takže občas posloužily i jako honorář za řemeslné práce.

Naše tvarůžky z Loštic se dostaly dokonce do světově uznávané Velké encyklopedie sýrů.

Hodí se do redukční diety

Olomoucké tvarůžky přinášejí tělu kvalitní plnohodnotné bílkoviny, jen málo sacharidů a minimum tuku. Z minerálních látek také obsah vápníku. Nízká energetická hodnota umožňuje zařadit olomoucké tvarůžky do diety redukční i diabetické. Voňavou dobrotu si mohou dopřát také všichni lidé, kteří si hlídají tělesnou hmotnost, vegetariáni a pacienti s bezlepkovou dietou.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz a www.tvaruzky.cz

AUDIO: Olomoucké tvarůžky jsou českým zrajícím sýrem, z odtučněného mléka. Od roku 1876 je v Lošticích vyrábí firma A.W.K tomu už více nám poví inženýr Jaroslav Kovář, jednatel společnosti.

 
 
Vyzkoušejte recept na plněná kuřecí prsíčka

 

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz