Letos o kapra u štědrovečerní večeře nepřijdeme. Kaprů bude dostatek a poptávku českých zákazníků prodejci bez problémů pokryjí.
„K českým Vánocům neodmyslitelně patří kapr. Nedovedeme si představit, že bychom je zákazníkům nedokázali nabídnout, jsme přeci rybářskou velmocí,“ sděluje inženýr Jan Hůda, předseda Rybářství Třeboň.
Víte, že ……
- tradiční výrobek jihočeského rybníkářství, Třeboňský kapr, užívá evropskou známku Chráněné zeměpisné označení od roku 2007?
- Třeboňský kapr je nejznámějším produktem třeboňského rybníkářství, které se může pochlubit historií chovů kaprů sahající až do 14. století.
- Název Třeboňský kapr se používá již více než 100 let a značka Třeboňský kapr se dočkala uznání i ze strany EU.
- V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr.
- Kapra lze i dusit a získáte tím kvalitní zdravý pokrm. K dalším úpravám lze zařadit i pečení a grilování kapra.
AUDIO: Inženýr Jan Hůda, předseda Rybářství Třeboň nám poví, jak s kaprem zacházet a jak si ho i jinak připravit, než smažit v trojobalu na Štědrý večer.
Skladování kapřího masa
Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady pro jeho skladování. Výrobky z čerstvého opracovaného kapra se skladují při teplotě – 1 až 5°C, mražený kapr pak při nekolísající teplotě – 18°C.
Čerstvé ryby z Chlumce nad Cidlinou: Tři přání vám nesplní, chutnají ale pohádkově.
Rybářství Chlumec nad Cidlinou vyprodukuje přes jeden tisíc dvě stě tun živých ryb ročně.
Rybníkářství má v českých zemích dlouholetou tradici, která sahá až do 11. století. Rybníky jsou součástí české krajiny i dnes, a to nejen v Jižních, ale i v dalších částech Čech. V roce 1993 byla založena společnost Rybářství Chlumec nad Cidlinou a.s., která navazuje na tradice Perštejnů v oblasti severovýchodních Čech.
Rybářství Chlumec do obchodů v České republice i na Slovensku dodává celoročně více než 135 tun sladkovodních ryb, mezi které patří kapr, pstruh, amur, štika, sumec, tolstolobik, lín, candát a další druhy ryb.
Konzumace ryb by měla být součástí zdravého životního stylu a mnoho lidí si svůj jídelníček bez rybího masa již nedovede představit.
Více informací o společnosti na: http://www.rybychlumec.cz/
AUDIO: Šárka Málková navštívila rybářství v Chlumci nad Cidlinou, kde jí o chovu a zpracování českých ryb mnohé pověděl ředitel Ladislav Vacek. Nad sádkami obdivovala živé kapry, které pak ochutnáme na Vánoce.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.