Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  AUDIO: Láska prochází kuchyní - je kniha Denisy Bartošové s tematikou jedlých dárků

AUDIO: Láska prochází kuchyní - je kniha Denisy Bartošové s tematikou jedlých dárků

14.11.2013 - redakce Babinet.cz

V nakladatelství Smart Press vyšla inspirativní kniha designérky a kuchařky Denisy Bartošové LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ - Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek. Obsahuje recepty na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy i muže. Ale především originální nápady na jejich balení. Jedlé dárky lze věnovat k nejrůznějším příležitostem - vždyť únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá!

S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku - kniha totiž obsahuje nejen návody, ale i samotné jmenovky, krabičky, kornouty, které si můžete z knihy jednoduše vystřihnout. Snad se láska, kterou je kniha doslova prošpikovaná, dostane nejen do vaší kuchyně!

Ke každému receptu patří fotografie dárku v daném balení, kniha obsahuje šablony na jmenovky, krabičky atd., 499 Kč.

RECEPTY Z KNIHY

KRAMBL V ŠÁLKU

Nejrychlejší pečený dezert na světě, na který doma vždycky všechno máte. Nejlepší je ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Vyzkoušejte různé kombinace ovoce, vždy bude skvělý. Upečte ho přímo v krásném šálku, který chcete mamince věnovat. Až z něj bude pít kávu, s láskou si na vás vzpomene.

Recept na asi 8 šálků

Suroviny:

125 g másla, 120 g hrubé mouky, 140 g krystalového cukru krystal, 100 g loupaných sekaných mandlí, 300 g rebarbory, 200 g jahod, cukr moučka na doslazení ovoce

Z másla pokrájeného na kostičky, mouky, cukru a sekaných mandlí zpracujte drobenku. Rebarboru očistěte a nakrájejte na asi 1 cm široké špalíčky, jahody pokrájejte na čtvrtiny. Pokud je třeba, doslaďte ovoce moučkovým cukrem.

Nachystejte si asi 8 čajových šálků – záleží na jejich velikosti. Naplňte je do třetiny drobenkou, další třetinu ovocem a navrch opět drobenkou. S každým šálkem několikrát klepněte, aby drobenka vyplnila mezery mezi ovocem.

Zapékací mísu nebo hlubší plech naplňte do 2 cm vodou a postavte do ní čajové šálky. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte ve vodní lázni 15-20 minut.

Balení

Budete potřebovat:

Kávové nebo čajové šálky (projděte bazary, je jich všude dost), celofánové sáčky, stuhu, čerstvé květiny, lžičky

Pokud budete krambl balit a přenášet, počkejte nejprve, než úplně vychladne. Každý šálek vložte do celofánového sáčku, v horní části stáhněte stuhou.

Lžičku přiložte, nebo přivažte pod stuhu. Za stuhu provlékněte malou růži nebo jinou květinu.

ANDĚLSKÝ LIKÉR

Jedna sklenička, druhá sklenička, třetí… A už slyšíte andělské hlasy. Po čtvrté se budete jako andělé i cítit. Takže pro jistotu dávky v receptu hned zdvojnásobte, aby vám zbyl likér ještě jako dárek. Je tak jemný a přitom kořeněný, opravdu sám klouže do bříška a dokáže pohladit po duši.

Recept na 1,5 l likéru

Suroviny:

2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka (každá má 397 g), 620 g neslazeného kondenzovaného mléka, 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 vanilkový lusk, 2 hřebíčky, lžička mleté skořice, 500 ml bílého rumu

V rendlíku zahřejte neslazené kondenzované mléko a přidejte koření. Vanilkový lusk nejprve podélně překrojte, aby se aroma lépe uvolnilo. Nechte v mléce 24 hodin louhovat. Druhý den celé koření vyndejte.

Z vanilkového lusku špičkou nože vyškrábněte semínka, ta vraťte do mléka. Lusk buď vyhoďte, nebo opláchněte, nechte usušit, a rozmixujte s krystalovým cukrem na jemný prášek, který použijete jindy.

Kořením provoněné mléko spojte s karamelovým kondenzovaným mlékem, nejlépe to jde ponorným mixérem. Postupně přilévejte bílý rum. Likér naplňte do připravených lahviček a nechte rozležet.

Balení

Budete potřebovat:

Lahvičky (kapitola Kde to koupit), starou krajku nebo našívací aplikaci, křídla z kapitoly Krabičky, nůžky, lepidlo v tyčince

Vystřihněte křídla podle velikostí vašich lahví. V naznačeném místě přehněte, naneste lepidlo a přitiskněte na láhev. Na větší láhev přilepte krajkovou aplikaci jako šaty anděla.

AUDIO: Do knihy „LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ“, díky níž se zabalují jedlé dárky, s autorkou Denisou Bartošovou  nahlédla Šárka Málková.

 

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz