V nakladatelství Smart Press vyšla inspirativní kniha designérky a kuchařky Denisy Bartošové LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ - Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek. Obsahuje recepty na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy i muže. Ale především originální nápady na jejich balení. Jedlé dárky lze věnovat k nejrůznějším příležitostem - vždyť únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá!
S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku - kniha totiž obsahuje nejen návody, ale i samotné jmenovky, krabičky, kornouty, které si můžete z knihy jednoduše vystřihnout. Snad se láska, kterou je kniha doslova prošpikovaná, dostane nejen do vaší kuchyně!
Ke každému receptu patří fotografie dárku v daném balení, kniha obsahuje šablony na jmenovky, krabičky atd., 499 Kč.
RECEPTY Z KNIHY
KRAMBL V ŠÁLKU
Nejrychlejší pečený dezert na světě, na který doma vždycky všechno máte. Nejlepší je ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Vyzkoušejte různé kombinace ovoce, vždy bude skvělý. Upečte ho přímo v krásném šálku, který chcete mamince věnovat. Až z něj bude pít kávu, s láskou si na vás vzpomene.
Recept na asi 8 šálků
Suroviny:
125 g másla, 120 g hrubé mouky, 140 g krystalového cukru krystal, 100 g loupaných sekaných mandlí, 300 g rebarbory, 200 g jahod, cukr moučka na doslazení ovoce
Z másla pokrájeného na kostičky, mouky, cukru a sekaných mandlí zpracujte drobenku. Rebarboru očistěte a nakrájejte na asi 1 cm široké špalíčky, jahody pokrájejte na čtvrtiny. Pokud je třeba, doslaďte ovoce moučkovým cukrem.
Nachystejte si asi 8 čajových šálků – záleží na jejich velikosti. Naplňte je do třetiny drobenkou, další třetinu ovocem a navrch opět drobenkou. S každým šálkem několikrát klepněte, aby drobenka vyplnila mezery mezi ovocem.
Zapékací mísu nebo hlubší plech naplňte do 2 cm vodou a postavte do ní čajové šálky. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte ve vodní lázni 15-20 minut.
Balení
Budete potřebovat:
Kávové nebo čajové šálky (projděte bazary, je jich všude dost), celofánové sáčky, stuhu, čerstvé květiny, lžičky
Pokud budete krambl balit a přenášet, počkejte nejprve, než úplně vychladne. Každý šálek vložte do celofánového sáčku, v horní části stáhněte stuhou.
Lžičku přiložte, nebo přivažte pod stuhu. Za stuhu provlékněte malou růži nebo jinou květinu.
ANDĚLSKÝ LIKÉR
Jedna sklenička, druhá sklenička, třetí… A už slyšíte andělské hlasy. Po čtvrté se budete jako andělé i cítit. Takže pro jistotu dávky v receptu hned zdvojnásobte, aby vám zbyl likér ještě jako dárek. Je tak jemný a přitom kořeněný, opravdu sám klouže do bříška a dokáže pohladit po duši.
Recept na 1,5 l likéru
Suroviny:
2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka (každá má 397 g), 620 g neslazeného kondenzovaného mléka, 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 vanilkový lusk, 2 hřebíčky, lžička mleté skořice, 500 ml bílého rumu
V rendlíku zahřejte neslazené kondenzované mléko a přidejte koření. Vanilkový lusk nejprve podélně překrojte, aby se aroma lépe uvolnilo. Nechte v mléce 24 hodin louhovat. Druhý den celé koření vyndejte.
Z vanilkového lusku špičkou nože vyškrábněte semínka, ta vraťte do mléka. Lusk buď vyhoďte, nebo opláchněte, nechte usušit, a rozmixujte s krystalovým cukrem na jemný prášek, který použijete jindy.
Kořením provoněné mléko spojte s karamelovým kondenzovaným mlékem, nejlépe to jde ponorným mixérem. Postupně přilévejte bílý rum. Likér naplňte do připravených lahviček a nechte rozležet.
Balení
Budete potřebovat:
Lahvičky (kapitola Kde to koupit), starou krajku nebo našívací aplikaci, křídla z kapitoly Krabičky, nůžky, lepidlo v tyčince
Vystřihněte křídla podle velikostí vašich lahví. V naznačeném místě přehněte, naneste lepidlo a přitiskněte na láhev. Na větší láhev přilepte krajkovou aplikaci jako šaty anděla.
AUDIO: Do knihy „LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ“, díky níž se zabalují jedlé dárky, s autorkou Denisou Bartošovou nahlédla Šárka Málková.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.