Vyluštit složení potravin na obalech je někdy oříšek. Zejména maminky hledají pro děti to nejlepší. Chtějí se vyhnout zbytečné chemii v potravinách. Ivana Bednářová a Jitka Palatová se pustily do celoevropského projektu - označování certifikovaných potravin bez problematických typů "Éček" logem CEFF.
Dnes je evidováno na 140 certifikovaných výrobků pokrývající všechny kategorie potravin (mléčné, pekárenské, masné, mražené, rybí, cukrovinky, konzervované, atd.). Do projektu se zapojilo již 28 společností.
CEFF (Certified E-Friendly Food) je označení pro potraviny bez zbytečné chemie. Je na obalu potravin a dává tak záruku, že potravina neobsahuje nejvíce sledovaná Éčka, tedy konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty. Máte jistotu, že kupujete potravinu s nižším podílem chemie než obdobné konkurenční výrobky. Děláte něco pro své zdraví a zdraví své rodiny tím, že cíleně snižujete příjem sporných látek ve své a jejich stravě.
Éčka jsou ve skutečnosti přídatné látky v potravinách, které pomáhají udržet jejich trvanlivost, barevnost, sladkost či chuť. Éčka jsou uvedena obalu výrobku a to buď vypsaným názvem nebo mezinárodním kódem E + číslo v sestupném pořadí dle množství v jakém jsou v potravině obsažena. Kompletní seznam evidovaných éček je k dispozici přímo na webových stránkách – www.ceff.info.
Lze se v dnešní době éčkům vyhnout?
Popravdě nelze. Ale ne všechny látky označené E kódem jsou skutečně nebezpečné. Řada z nich jsou neškodná či dokonce zdraví prospěšná jako například vitamíny, což bez nastudování kompletního složení produktu a rozšifrování jednotlivých kódů nezjistíme.
AUDIO: Zkoumáte etikety potravin? Máte přehled o tom, jaká éčka se do nich přidávají? Zatím je stále těžké nakoupit kvalitně a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy. Za projekt CEFF nám to vysvětlí Ivana Bednářová Častvajová.
Pokud jste se z jakýchkoli důvodů rozhodli, že do své ledničky nedáte potravinu prošpikovanou éčky, můžete narazit na problém. Výrobků, které byly vyrobeny tradiční recepturou bez použití přídatných látek, je málo. Vezměme si příklad uzenin – je skutečně problém objevit párky nebo salám, které neobsahují dusitan sodný (E 250). A setkáváme se s ním i v uzeninách prodávaných na farmářských trzích. I když dusitan sodný nahrazují osvícení výrobci výtažky z třešní. Tyto látky udělají stejnou službu, ale na rozdíl od E 250 nezpůsobují bolesti hlavy ani kožní vyrážky.
Logem CEFF se pyšní i drůbeží tlačenka, domácí paštika z vepřového masa a barevné dětské křupky.
Potraviny bez chemie, konzervantů a éček označuje modrozelené logo. Nově s jejich vyhledáváním v obchodech pomůže také aplikace do mobilních telefonů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.