Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Podzim s KLASOU!

Podzim s KLASOU!

19.10.2013 - redakce Babinet.cz

Dny se zkracují a počasí nám neodbytně dává najevo, že skončilo období letních radovánek. Neklesejme ale na mysli a využijme tohoto období jako příležitosti k setkání s přáteli – nad sklenkou dobrého vína nebo svařeného moštu s doprovodem v podobě kvalitních uzenin či zrajících sýrů.

Značka kvalitních potravin KLASA představuje několik výrobců produktů, které k podzimu neodmyslitelně patří. Kdo by si uměl představit začátek babího léta bez vinobraní? Z letošního vína se budeme těšit nejdříve až na svatého Martina, ale výtečný mošt z různých odrůd hroznů si můžeme dát už dnes.

S výběrem uzenin poradí zkušený řezník – a pokud takového nemáte, spolehněte se na logo KLASA. K pohoštění návštěvy doporučujeme zejména suché, fermentované salámy, šunku nejvyšší jakosti nebo pikantní klobásky, které stačí jen nakrájet na tenké plátky, naaranžovat s kouskem zeleniny a doplnit čerstvým pečivem.

Pokud neholdujete masu, oceníte spíše sýrové prkénko. Jaké sýry na něj vybrat? Skvělé zrající sýry koupíte i u našich českých výrobců, ovšem pro to, aby vynikly jejich přednosti, je třeba je nechat dojít do ideální zralosti a nikdy neservírovat přímo z lednice. Před konzumací je ponechejte alespoň půlhodinu odpočívat v pokojové teplotě, abyste si je mohli vychutnat v optimální konzistenci a s plně rozvinutou vůní. Zejména plísňovým sýrům, jako je tradiční český Hermelín, svědčí párování s víny a úžasně vyniknou také v kombinaci s pikantní ovocnou zavařeninou.

V každém případě je základem příjemného večera nejlepší společnost těch, které máte rádi… Přejeme příjemně strávené podzimní dny!

Národní značka kvality KLASA je udělována ministrem zemědělství již od roku 2003. Tuto prestižní značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). V současnosti mohou spotřebitelé nalézt národní známku kvality KLASA na obalech celkem 1185 výrobků od 226 českých a moravských výrobců. Další informace o národní značce kvality KLASA a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.

Vinobraní u Michlovských

Firma Vinselekt Michlovský a.s. vznikla v roce 1993 a ze začátku vyráběla zejména víno, určené pro výrobu sektů.  Postupem času přešla k výrobě vlastních skvělých vín a začaly se dostavovat první úspěchy na vinařských výstavách a soutěžích u nás i v zahraničí.

Dnes již vína Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. najdeme ve specializovaných vinárnách, ale také v běžné prodejní síti – vždy je však značka Vinselekt Michlovský zárukou vysoké kvality a dokonalé chuti.

Vinice firmy Vinselekt Michlovský, a.s. jsou součástí moravské oblasti a zahrnují Mikulovskou a Velkopavlovickou vinařskou podoblast. Zasahují do rozsáhlého území na jihu Moravy, kde je silná vinařská tradice, a svými přírodními příznivými podmínkami se podobají
území na jižním a východním okraji západokarpatské horské soustavy v sousedním Rakousku a na Slovensku. Vinohrady nalezneme v nejteplejších oblastech jižní Moravy a kromě příznivého slunného a teplého klimatu má zde vinná réva ideální prostředí také díky pestré škále půd na zpevněných i nezpevněných sedimentech, na nichž leží.

Kromě množství výtečných vín se zde vyrábí také skvělé mošty v ekologickém způsobu zpracování, a to hned ve dvou variantách – 100% BIO bílý hroznový mošt Malverina a 100% BIO hroznový mošt Laurot, které jsou nefiltrované a nepasterované a díky tomu si zachovávají jiskrnou a přirozenou vůni i chuť. Třetím moštem je Hroznový mošt Agni, jenž je pro svou výjimečnost stejně jako předchozí dva výrobky oceněn značkou kvality KLASA.

Tradiční uzeniny z Příbramska

Příbramská uzenina, to je synonymum kvalitních uzenin. Historie této společnosti se začala psát v 70. letech a po čase se Příbramská uzenina, a.s., stala největším výrobcem a zpracovatelem masa ve Středočeském kraji.

Zaměstnává téměř 350 zaměstnanců a každý den zpracovává několik set kusů hovězího a vepřového masa. Maso pochází převážně z českých chovů od prověřených chovatelů, pro porážku zvířat jsou vybírány pouze zvířata nejvyšší jakosti, s vyšším podílem zmasilosti, jejichž maso je nejkvalitnější a chuťově nejlepší. Společnost je velmi výlučná také výrobou fermentovaných výrobků s ušlechtilou plísní – v celé České republice jsou pouze dva závody, které tuto možnost mají, a Příbramská uzenina je jedním z nich. Díky této speciální technologii získal Příbramský uherák a Příbramská sněženka ocenění národní značku KLASA.

Veškeré provozy procházejí neustálou modernizací, což umožňuje zkvalitňovat služby a především výrobky a produkty. Výrobní provozy prošly rozsáhlou modernizací, která byla dokončena v roce 2010, kdy byl vystaven zcela nový prostor sušáren na tepelně upravované salámy a klobásy, mezi další inovace patří také vazačka na špekáčky, což je stroj, který umožňuje vytvořit klasické špekáčky s ručním vázáním, které jim dodává tradiční vzhled a dokonale se hodí k jejich jedinečné chuti. Většina masných výrobků neobsahuje lepek, tudíž jsou vhodné i pro osoby se stravovacím omezením.

Příbramská uzenina dodává na český trh přibližně kolem 150 druhů masných výrobků a kromě množství klasických produktů se pyšní také několika specialitami, vázanými nejen svým názvem na Brdskou vrchovinu, v jejímž podhůří se závod nachází. Jedná se například o výše jmenované fermentované salámy, Brdskou klobásu nebo salám Plešivec, které za svou vynikající chuť, kvalitu a jedinečné zpracování nesou také označení KLASA.

Mezi produkty, které získaly certifikát kvality, patří kromě salámu Plešivec, Příbramská sněženka a Příbramský uherák (celý i půlený) také Brdská klobása (ve variantě pálivá i obyčejná), Furiant, Cimbura, Vídeňské párky, Gothajský salám, Příbramská šunka, Játrová cihla a Debrecínské párky.

Jedná se celkem o 13 produktů, kterým ministr zemědělství udělil tuto národní značku.

Výrobky Příbramské uzeniny získaly také mnohá další ocenění, např. Česká chuťovka roku 2012 nebo Potravinářský výrobek roku 2012 a 2010. Spotřebitelé je mohou zakoupit v běžné prodejní síti, ale také ve specializovaných podnikových prodejnách.

Mistrovské české sýry

Kdo ví, kde se rodí tradiční české sýry? Jeden z nejoblíbenějších českých sýrů, Sedlčanský Hermelín, se už více než 60 let vyrábí v Povltavských mlékárnách. V Sedlčanech se dnes ovšem nevyrábí pouze Hermelín, ale i řada dalších zajímavých sýrů. Sedlčanská sýrařská tradice a invence dnešní generace sýrařů vedou k tomu, že v současnosti je značka Sedlčanský symbolem pro zrající sýry originálních chutí i vůní a představuje to nejlepší, co čeští sýraři vyrábějí.

Kromě tradičního Hermelínu dnes v nabídce značky Sedlčanský zaujmou také různé sýrové speciality: sýry s modrou ušlechtilou plísní (Sedlčanský Modřenín či Vltavín), zrající omývané sýry s výraznou chutí a vůní (Sedlčanský Pepin nebo Romadůžek) a sýry pro vaření, pečení a grilování (Sedlčanský Troubelín a Hermelíny na gril).

Všechny sýry značky Sedlčanský jsou českého původu a stejně tak základní surovinu pro výrobu sýrů – mléko, dodávají zemědělci ze sedlčanského regionu. Povltavské mlékárny získaly za své dva výrobky Sedlčanský Hermelín Původní a dvouplísňový Sedlčanský Vltavín také označení kvality KLASA.

Zajímavými oceněními se ale mohou pochlubit i ostatní sýry: Sedlčanský Pepin se stal vítězem letošního ročníku soutěže Mlékárenský výrobek roku (v kategorii měkkých sýrů) a společně se Sedlčanským Modřenínem i vítězem soutěže Česká chuťovka 2013. Nejcennějšího ohodnocení se ovšem dostalo Sedlčanskému Troubelínu, který při svém uvedení na trh získal zlatou medaili na prestižním potravinářském veletrhu Sial d’Or v Paříži.

K vínu Král Sýrů

Pokud milujete zejména spojení sýrů s vínem, sáhněte po Králi Sýrů od společnosti TPK, spol. s r.o.

Mezi nejznámější české sýry patří Král Sýrů Hermelín. Má vláčné krémové jádro, jedinečné aroma a typicky jemnou chuť, díky které je mezi labužníky velmi oblíbený.

Od roku 2008 dokládá kvalitu Krále Sýrů také značka KLASA, již společnost TPK získala už pro 6 svých výrobků – pyšní se jí Král Sýrů Hermelín přírodní, Král Sýrů Hermelín s červenou paprikou, Král Sýrů Hermelín s česnekovým kořením, Král Sýrů Hermelín se zeleným pepřem, Král Sýrů Hermelín Sezónní cibulka s pažitkou a Král Sýrů Hermelín Sezónní houby s kmínem.

Máme pro vás také několik tipů, jak je skvěle spárovat s víny. S přírodní variantou Krále Sýrů se báječně snoubí vína burgundského typu, Rulandské modré nebo Merlot, případně různá cuveé. U Hermelínu s červenou paprikou oceníte spíše extraktivní vína jako Laurot či Zweigeltrebe, s Hermelínem s česnekovým kořením můžete zkusit opět spíše svěžejší ovocitá vína.

Ke Králi Sýrů s cibulkou a pažitkou lze kromě klasického vína experimentovat také s jablečným ciderem. Netradiční Král Sýrů s houbami a kmínů skvěle vynikne s víny kabernetového typu, jako jsou například Cabernet Moravia nebo Cabernet Sauvignon.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz