Čerstvě připravené šťávy z ovoce a zeleniny jsou známé svými blahodárnými účinky na lidský organismus. K jejich přípravě jsou nejvhodnější odstředivé odšťavňovače (někdy také nazývané centrifugy). Protože je na trhu velké množství odšťavňovačů v ceně od několika set až po desítky tisíc korun, připravili jsme malý návod jak se v této nabídce neztratit a vybrat opravdu kvalitní spotřebič.
O tom, proč je dobré odšťavňovat, jsme si povídali s poradkyní pro výživu, Monikou Divišovou. Poslechněte si rozhovor
Odstředivé odšťavňovače jsou nejuniverzálnějším a v domácnostech nejrozšířenějším typem odšťavňovačů. Fungují tak, že vhozené ovoce či zeleninu nejprve nastrouhají na rychle se točícím diskovém struhadle. Odstředivá síla způsobená vysokými otáčkami silného motoru následně nastrouhané kusy rozprostře po síti kolem centrálního struhadla a postará se o vylisování šťávy. Alfou a omegou dobrého odšťavňovače jsou proto výkonný motor a kvalitní odšťavňovací síto, bez nich nikdy nezískáte velké množství čerstvé šťávy.
Hledejte mikrosíťovinu
Nejlepší odšťavňovací síta jsou z mikrosíťoviny, protože mají nejvyšší propustnost šťávy. Sledujte pečlivě všechny údaje od výrobce, platí totiž, že čím více je v mikrosíťovině miniaturních otvorů, tím lepší je výtěžnost. Například mikrosíťovina u odšťavňovačů značky Catler jich čítá více než 40 000! Mikrosíťovina má ještě jednu důležitou vlastnost, dá se velmi snadno umývat. Pro perfektní výsledek a dlouhou životnost ostří může být zpevněné titanem.
O stupeň horší provedení představuje síto, respektive disk z děrovaného plechu. Každý odborník i uživatel vám dosvědčí, že nejnižší potenciál má děrovaný plech s plastovými okraji a předěly.
Posviťte si na výkon
Hranice dostatečného výkonu motoru se pohybuje kolem 1000 W, perfektní výsledek zajistí výkon od 1200 W. Silný motor má vliv nejen na výtěžnost, ale také na celkovou dobu práce, s výkonným motorem můžete, na rozdíl od slabých odšťavňovačů, pracovat bez přestávky.
Odšťavňovač musí disponovat alespoň dvěma rychlostmi. To proto, že vyšší otáčky se používají na tvrdou zeleninu, jablka, mrkev nebo například ananas, nízké otáčky jsou zase dobré na citrusy, meloun či kiwi. Otáčky musí jít plynule a citlivě regulovat, ideálním řešením je elektronické ovládání rychlosti.
Myslete na údržbu a bezpečnost
Odšťavňovač se po každém použití musí rozložit a umýt. Možná máte v tomto směru špatnou zkušenost, u současných kvalitních moderních strojů to ale je opravdu dílo okamžiku a vůbec se toho nemusíte bát. Platí, že všechny odnímatelné části odšťavňovače by mělo být možné mýt v myčce nádobí. Ke snadné údržbě přispívá celkové robustní provedení z nerezové oceli, u které stačí odšťavňovač v případě potřeby pouze lehce otřít.
Naprostou samozřejmostí u odšťavňovače musí být 100% bezpečnost. Největší jistotu vám dá jen takový odšťavňovač, který v případě, že není správně sestaven a zajištěn, zkrátka nespustíte. Neměla by chybět protiskluzová úprava nožiček. Určitě oceníte, pokud je možné napájecí kabel omotat okolo základny na spodní straně odšťavňovače – při práci vám nebude nikde překážet. Kvůli vlastnímu pohodlí se také zaměřte na tvar hubice, ze které z odšťavňovače vytéká šťáva. Měla by být speciálně vytvarována, to proto, abyste si šťávu mohli stáčet přímo do sklenice. Otáčivou hubicí zabráníte nepříjemnému odkapávání zbytku šťávy na stůl či pracovní desku.
Abyste se zbytečně nevyšťavili…
Plnicí otvor odšťavňovače by měl mít co největší průměr, umožňuje totiž vkládat i velké kusy ovoce a zeleniny. Jen tak nebudete muset ztrácet čas pracným a hlavně zbytečným překrajováním. Hledejte spotřebič, jehož otvor má minimálně 8 cm. Zásobník odšťavňovače na dužinu, která zůstává z ovoce či zeleniny, by měl mít větší objem. Pohodlněji se s ním pracuje, lépe se umývá a při zpracovávání většího množství surovin se nemusí často vyprazdňovat.
Před nákupem pamatujte na to, že odstředivé odšťavňovače dokážou zpracovat prakticky jakoukoliv surovinu, při odšťavňování obilnin, bylinek, listové zeleniny či bobulovin ale mají nižší výtěžnost. Některé „centrifugy“ se ovšem prodávají i se speciálním přídavným diskem, který ve šťávě zachovává dužinu bohatou na vlákninu a se kterým tedy můžete zpracovávat i měkké ovoce, jako jsou banány, mango nebo jahody. Jemné pyré skvěle poslouží jako základ krémových polévek, sals, dipů a ovocných zmrzlin, lze z něj také připravit dětskou stravu. Jde jen o to dobře si rozmyslet, co všechno budete na odšťavňovači chtít připravovat.
Klasickou ukázkou odšťavňovače se dvěma disky je model Catler JE 4011 (foto), rozdíl mezi nerezovým sítem se stěnami z mikrosíťoviny a přídavným diskem pro přípravu pyré si můžete prohlédnout na fotce.
V neposlední řadě vám bude při výběru odšťavňovače dobrou nápovědou délka nabízené záruky. Někteří výrobci odšťavňovačů na své výrobky poskytují prodlouženou záruku, což je samozřejmě známka jejich vyšší kvality. Jen s nimi životu dáte tu pravou šťávu.
Vaše názory
Pořídila jsem si odšťavňovač Kuvings a je to pro mě Top v odšťavňovačích. Nikdy žádný problém a oceňuji jeho všechny možnosti.
Taky mám Kuvings - je to opravdu perfektní přístroj.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.