Říká se, že každý den je důvod k oslavě. A každé čtvrté květnové úterý (tedy 28.5.) se navíc můžete veselit s mlékem a různými dobrotami z tohoto bílého moku. Na toto pohyblivé datum totiž připadá Světový den mléka. Letos již po šestapadesáté!
Kořeny tohoto svátku spadají do roku 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů. Ti se sešli, aby mimo jiné diskutovali o významu mléka a o jeho nezastupitelné roli ve výživě, kterou mléko bezpochyby má.
Bez mléka to nejde
Čím se ale mléko o svůj den zasloužilo? Můžeme si troufnout říci, že je to zázračný nápoj. „Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro něj po celý život v různých formách neopominutelnou součástí jeho výživy a bez mléka se neobejde ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček CSc. v rámci projektu Bílé plus. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných nutrientů obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Mléčné výrobky je možné doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly“.“
Pro gurmány MilkParade!
Kdo by si chtěl vyzkoušet, co všechno se dá v kuchyni z mléka a mléčných výrobků připravit, neměl by si nechat ujít „gastrofestival“ MilkParade. Festival navazuje na tradici již dvou uskutečněných ročníků a letos proběhne od 20.5. do 9.6. Ve vybraných restauracích po celé ČR budete moci ochutnat speciální tříchodová menu postavená především na mléce a mléčných výrobcích (máslo, podmáslí, smetana, tvaroh, jogurt apod.).
Hosté se mohou festivalu zúčastnit pouze na základě rezervace přes portál Alakarte.cz. Zde najdete i komplexní menu všech zúčastněných restaurací MilkParade, např. Le Papillon, Chateau St.Havel, Mon Rouge Pif, Zlatý had, U Emy Destinové, Costa Praga a mnoho dalších.
Na co vás šéfkuchaři lákají?
Restaurace Le Papillon na Vinohradech:
Předkrm:
Jemný kozí sýr obalený v praženém kokosu s chilli vlasy a malým salátem
Hlavní chod:
Filet z bílé tresky pošírovaný v mléce, podáváno s pyré z černé mrkve a jarní zeleninou
Dezert:
Jahodové cappuccino s jogurtovou zmrzlinou a smetanovou pěnou
Více informací na www.milkparade.cz
Chcete-li se dozvědět více o mléce a mléčných výrobcích nebo se inspirovat zajímavými, ale především chutnými a zdravými recepty, navštivte www.bileplus.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.