Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Kupte si tři Bechery se stejným nápojem

Kupte si tři Bechery se stejným nápojem

29.3.2013 - redakce Babinet.cz

Becherovka uvedla v březnu na trh vlastní a první sběratelskou edici u příležitosti 200. výročí narození zakladatele Karlovarské Becherovky Jana Bechera. Milovníci nápoje si mohou pořídit láhve Becherovky Original, které na svých etiketách připomínají první 3 členy rodiny Becherů, kteří ovlivnili historii a vývoj karlovarského bylinného likéru.

Letošní rok je pro Becherovku spojen s významnou historickou událostí – 5. dubna 2013 tomu bude 200 let od narození Jana Bechera (Johann Nepomuk Augustin Becher), který je považován za zakladatele firmy věnující se výrobě Becherovky Original. Úspěch Jana Bechera spočíval například v rozvoji obchodních aktivit a vybudování moderní továrny na Steinberkách, kde se dnes nachází Jan Becher Muzeum. Dal také vzniknout dnes již ikonické lahvi, která díky své barvě chrání její obsah před slunečním zářením. A o významu jeho osobnosti v historii Becherovky  svědčí také fakt, že jeho podpis nese každá lahev Becherovky, která opustí karlovarskou továrnu.

Tradiční český bylinný nápoj představí Marek Grabovský, manažer značky.

Becherovka ve své sběratelské edici nemohla opomenout ani otce Jana Bechera Josefa Vituse Bechera, ani jeho syna Gustava Bechera. Josef Vitus Becher stojí za vznikem přísně utajovaného receptu na Becherovku, na jehož složení má dle dostupných zdrojů svůj podíl také anglický lékař dr. Frobrig. Gustav Becher, jakožto velmi zdatný obchodník, zaregistroval ochrannou známku Jan Becher, vytrvale bránil Becherovku Original proti plagiátorům a dal vzniknout porcelánovým kalíškům.

Sběratelská edice Becherovky Original se tak vyznačuje třemi různými etiketami, které
zdobí karikatury těchto tří potomků rodiny Becherů společně s ikonami jejich odkazu, jímž
ovlivnili historii a vývoj karlovarského bylinného likéru.

 

Střípky z historie ...

Tajemství výroby Becherovky

Většina z přibližně dvou desítek bylin v Becherovce je pečlivě vybírána od prověřených dodavatelů ze vzdálených zemí a kontinentů, část je naopak výhradně místních.

Směs bylin se podle tajné receptury mísí stejně už
od roku 1807
. Poté se vkládá do plátěných pytlů a putuje  k digeraci, což je speciální druh macerace bylin v koncentrovaném alkoholu za využití speciálního teplotního režimu. Vzniklý digerát se smíchá s ostatními ingrediencemi na tzv. koncentrát, který  je připraven
pro proces zrání, který trvá několik týdnů a při němž dochází k ideálnímu  spojení všech komponentů. Hotový koncentrát je následně smíchán s posledními  ingrediencemi - pitnou karlovarskou vodou a přírodním cukrem. Poté následuje proces filtrace a vymražování, který pomůže zajistit stabilní zcela průzračný vzhled. Následně přichází jedna z posledních fází výroby – stáčení do lahví.

Aby tajemství výroby nejstaršího a nejznámějšího českého likéru zůstalo
zcela zachováno, dodnes se dodržuje celá řada netradičních opatření,
např.:

  • nikdy se neobjednávají všechny suroviny naráz. Traduje se, že jsou navíc odebírány i některé druhy bylin a koření, které do likéru vůbec nepatří
  • recepturu Becherovky znají v současné době pouze dva zaměstnanci společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka: výrobní ředitel a výrobní manažer
  • za dveře „Drogikammeru“ = místnosti, kde dochází k míchání bylin dle původního receptu, mohou vstoupit skutečně jen ti, kterým bylo svěřeno tajemství receptury, i úklid a další nezvyklé činnosti spojené s provozem této „třinácté komnaty“ jsou tedy pouze v rukou těchto vyvolených
  • každý, kdo zná recepturu Becherovky, je doživotně smluvně
    vázán jejím tajemstvím, a jelikož alespoň jeden z těch, kdo znají recepturu,
    musí být k dispozici, nesmí např. ani společně cestovat.

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz