Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal zprávu, které znovu potvrzuje to, co vědci a zdravotní odborníci vědí už léta: že aspartam je bezpečný.
Nejnovější vědecké stanovisko vypracované Vědeckým panelem pro potravinářské přídatné látky a zdroje nutrientů přidávaných do potravin (panel ANS) Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, znovu potvrdil bezpečnost aspartamu. Je to vítaná zpráva pro spotřebitele i výrobce nealkoholických nápojů a potravin, kteří chtějí nabízet své výrobky bez zvyšování příjmu energie.
Tento měsíc po rozsáhlé revizi studií o aspartamu a jeho metabolitech dospěl EFSA k závěru, že není důvod znovu měnit předchozí posudek bezpečnosti aspartamu, který schválila Evropská unie. V této zprávě EFSA uvedl, že „vědečtí odborníci EFSA čerpali ze všech dostupných informací o aspartamu a produktech jeho rozkladu. Po podrobné a metodické analýze došli v tomto návrhu stanoviska k závěru, že při stávajících úrovních expozice tyto látky pro spotřebitele nepředstavují žádný problém, pokud jde toxicitu. Stávající přijatelný denní příjem (ADI) se pro obecnou populaci považuje za bezpečný a expozice spotřebitelů aspartamu se nachází pod touto hodnotou ADI.“
Bezpečnost aspartamu potvrzuje i řada českých lékařů a odborníků, Prof. MUDr. CSc. MBA Milan Kvapil přednosta Interní kliniky, fakultní nemocnice v Motole říká: „„Jak se dlouhodobě ukazuje, sladidla preferují lidé podle individuálně vnímané chuti. Aspartam je podle mého názoru jednou z velmi dobrých možností, jak nahradit tolik oblíbený sladký cukr a snížit tak příjem energie,“ a dodává: „co se týče bezpečnosti aspartamu, po prostudování veškeré dostupné lékařské vědecké literatury mohu uzavřít, že v lékařské literatuře není k dispozici jediný validní důkaz pro zvýšení rizika vzniku nádorových onemocnění u lidí, kteří požívají aspartam v běžných dávkách. Stejně tak není v současnosti žádný věrohodný důkaz, že by aspartam či jeho jednotlivé složky ovlivňovaly v běžně přijímané dávce funkci centrálního nervového systému.“
Evropská komise požádala EFSA o přehodnocení všech potravinářských přídatných látek do roku 2020. Přehodnocení aspartamu je součástí tohoto procesu. ISA bude nadále přispívat k přehodnocování a bude se jej účastnit i během veřejné konzultace a finalizace stanoviska. Stejně tak je postupováno u všech regulačních záležitostí, které se týkají sladidel.
Panel odborníků dospěl k závěru, že aspartam je bezpečné sladidlo, které je předmětem vyčerpávajícího výzkumu a které může snížit energetickou hodnotu mnoha potravin,“ uvedla Dr. Berna Magnuson, vedoucí autorka analýzy, zkušená vědecká pracovnice, konzultantka regulační poradenské společnosti Cantox Health Sciences International a docentka věd o výživě na univerzitě v Torontu. Panel též dospěl k závěru, že množství aspartamu v lidské straně nepředstavuje zdravotní problém, že neexistuje žádná důvěryhodná spojitost mezi aspartamem a chorobami souvisejícími s nervovou soustavou a chováním, a ani s žádnými jinými symptomy ani nemocemi, a že neexistuje žádný důkaz, který by svědčil o genetické toxicitě nebo karcinogenitě, ani žádný důkaz, který by svědčil o souvislosti mezi aspartamem a vznikem obezity.
Aspartam se po celém světě bezpečně používá již více než třicet let. Vědecké studie, které potvrzují bezpečnost aspartamu, revidovali odborníci Organizace pro výživu a zemědělství OSN a Světové zdravotnické organizace (JECFA) a regulační orgány ve více než 100 státech. Všichni dospěli k závěru, že aspartam je bezpečný. Aspartam se skládá ze dvou aminokyselin a trávením se rozkládá na své složky. Všechny tyto složky se vyskytují v potravinách a nápojích, které konzumujeme v rámci běžné stravy, a to často v mnohem větších množstvích. Studie byly provedené na laboratorních zvířatech i lidech, včetně kojenců, dětí, zdravých dospělých, kojících žen, diabetiků, obézních lidí a lidí se vzácným genetickým onemocněním fenylketonurií. Vedle EFSA revizi aspartamu provedli společný výbor odborníků pro potravinářské přídatné látky (JECFA) Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO), Vědecký výbor pro potraviny (SCF) Evropské unie a regulační orgány ve více než 100 státech, z nichž všichni dospěli k závěru, že aspartam je bezpečný.
Poznámka pro redaktory:
- Toto je pátý případ za uplynulých šest let, kdy EFSA vyjádřil svou důvěru v bezpečnost aspartamu. EFSA zároveň znovu potvrdil výsledky revizí provedených svým předchůdcem, Vědeckým výborem pro potraviny Evropské komise (SCF) v letech 2002, 1988 a 1984.
- Stanovisko EFSA je v souladu s posudky provedenými mnoha jinými odbornými orgány, včetně společného výboru odborníků pro potravinářské přídatné látky (JECFA) Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO), Světové zdravotnické organizace (WHO), amerického Federálního úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a regulačními orgány ve více než 100 státech, včetně členských států Evropské unie.
- Aspartam je nízkokalorická potravinářská přídatná látka s široce přijatelnou chutí, které si spotřebitelé cení. Někteří spotřebitelé mohou aspartam využívat při snižování energetického příjmu, a tím i řízení hmotnosti a na podporu iniciativ v boji proti nadváze a obezitě. Aspartam používají přední značky a je obsažen v mnoha tisících potravinách a nápojích po celém světě, mimo jiné v nealkoholických nápojích, zákuscích, cukrovinkách, žvýkačkách, teplých čokoládových nápojích a stolních sladidlech.
- Výrobky s aspartamem namísto cukru mohou hrát užitečnou roli i ve výživovém režimu diabetiků, kdy zajišťují sladkou chuť, aniž by přispívaly ke zvýšení hladiny glukózy v krvi.
Vaše názory
FAQ o aspartamu na stránkách EU http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame ano, píše se tam, že aspartam je bezpečný
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.