Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Nová kniha: JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

Nová kniha: JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

20.10.2012 - redakce Babinet.cz

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období.

Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Obchodní informace:

Formát 172 x 240 mm, pevná vazba, celobarevné,
240 stran, cena 399 Kč
ISBN 978-80-87049-51-8
Vyšlo v září 2012

Jak to začalo ...

Příběh za knihou

I když jsme se při přípravě této knihy inspirovaly starými českými kuchařkami, nenaleznete
v ní žádné výrazy jako „vraž tam kopu vajec a hroudu másla“. Těšit se můžete na jednoduché, chutné a sezónní recepty z čerstvých a lokálních surovin. Ty dnes již běžně seženete v obchodech, na trzích a na farmách. Zvlášť, když si ráno přivstanete...

(foto: autorky Jana Vašáková a Zdena Skokanová N.)

Nejsme profesionální kuchařky. Proto nečekejte desítky ingrediencí, které by se vám tak akorát doma kupily. Věříme totiž, že v jednoduchosti je krása a jídlo se musí hltat všemi smysly. A když vám něco zbude od snídaně, proč to nepoužít při přípravě oběda nebo večeře? Navíc milujeme tradice, při kterých se sejde celá rodina, takže v knížce nechybí ani recepty na velikonoční a vánoční stůl.

Také nás vždycky trápilo, že si česká kuchyně neprávem vysloužila špatnou pověst o nezdravém, hutném a složitém jídle. Naše kuchařka proto dokazuje pravý opak. Vždyť naše babičky a prababičky nepekly jen kopce buchet z bílé mouky ani nepodávaly každý den husu. Nekupovaly vejce nebo česnek dovezený od „sousedů“. A právě takovým tématům, jako je domácí produkce, jsou věnovány reportáže a v době přípravy knihy dostupné statistiky, díky kterým vlastně vznikl nápad pustit se do této tak trošku jiné a snad i poučné kuchařky.

Dobrou chuť, Česko!

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz