Osvěžení zmrzlinou není jen sladký hřích či kalorická bomba !!!!!
Zmrzlina je druhem mraženého zákusku, který je považován za zdravý a výživný, neboť obsahuje mléko, ovocné šťávy a minerální soli. Potvrzují to názory odborníků zabývajících se výživou. Zmrzliny uklidňují, protože obsahují vitamíny, doporučují se při zánětech hrdla a dutiny ústní, při potížích s polykáním, při stavech oslabení a při nechuti k jídlu.
Do Evropy se tato pochutina dostala ve 13. století prostřednictvím Marka Pola a stala se delikatesou na královských dvorech. Výbornou zmrzlinou prosluly Benátky.
Druhy zmrzlin: zmrzlina na bázi mléka - obsahuje cukr a smetanu - je krémová a hladká
zmrzlina na bázi vody - obsahuje vodu,
ovoce a cukr
Mléko obsažené ve zmrzlině je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Organismus je může využít stejně jako mléko z jiných mléčných výrobků k růstu a stavbě tkání, jako zdraj vápníku a fosforu. Je to důležité hlavně u dětí, které často nechtějí pít mléko. Zmrzlina je také zdrojem vitaminu B. Je lehce stravitelná, protože obsahuje 10-14% tuku, cukru 10-18%. Při použití umělích sladidel má méně kalorií, zatímco kopeček plnotučné zmrzliny má 60-80kcal. Nejvíce kalorií má zmrzlina smetanová a nanukové dorty.
Recept: ovocná zmrzlina
400g mraženého ovoce, 2 lžíce cukru, 1 lžička citronové šťávy, 150ml neslazeného kondenzovaného mléka. Vše postupně dáváme do mixéru až vytvoříme hladkou hmotu. Ihned podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.