Zkrášlit jarní stůl můžete nejenom květy, ale také vesele nazdobeným perníkem. Jak nám prozradila jejich autorka, paní Jana Šťastná z Klecan, nejdůležitější pro jeho výrobu je trocha trpělivosti, šikovné ruce a chvilka času. Na své si při zdobení i mlsání přijdou i děti. Pozvěte je k práci, vlastnoručně vyrobené sladkosti chutnají vždy nejlépe!
Co si připravíte
Aby se vám podařili stejně krásné selky, zajíčci a další zvířátka, budete potřebovat plechové vykrajovací formičky, papír na kornouty, suroviny na pečení a zdobení. Připravte si:
25 dkg moučkového cukru
15 dkg medu
5 dkg másla
4 vejce
70 dkg mouky
2 lžičky sody
2 lžičky skořice
1 lžička anýzu
půl lžičky hřebíčku
půl lžičky nového koření
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu a pomeranče
2 lžíce rumu
Rozehřátý med a máslo smícháte s dobře prosátým cukrem a utřete s vejci dohladka. Přidáte mouku, rozemleté koření a další suroviny a pečlivě zamícháte. Těsto zabalíte do igelitu a dáte odpočívat dva dny do lednice. Poté ho rozválíte na 4mm silný plát, vykrojíte tvary formičkami a nechte péct v dobře vyhřát troubě 5-7min. Autorka doporučuje troubu předehřát na 200 stupňů po dobu 45 minut.
Po upečení zvířátka sundáte z plechu a ještě horká je potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody a necháte 2 dny odpočívat. Polevu připravíte z 1 bílku, který utřete s trochou soli do tuhého sněhu, přidáte 20 dkg 3krát prosátého moučkového cukru, lžíci přecezené citrónové šťávy a 1 lžíci horké vody. Vymíchanou polevu dáte do papírového kornoutu a můžete začít opatrně zdobit. Pro dobarvení můžete použít špetku potravinářského barviva. Přejeme vám hodně trpělivosti a dobrou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.