Menu pro začátek listopadu je jasné: svatomartinská husa, nadýchané koláče a svatomartinské víno. Už se vám sbíhají sliny? A kam na svatomartinské menu vyrazit, chcete-li gastronomický zážitek spojit s příjemným výletem po středních Čechách? Buďte věrni tradici a nechte se inspirovat.
Listopad patří odpradávna svatomartinským hodům. Pozvolna pečenou husou se ukončoval zemědělský rok, ve vinařských oblastech se právě na svatého Martina ochutnávalo první víno. A ochutnává se dodnes. Lahve se otevírají 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut. Že by to přinášelo štěstí?
Liblice: foto se svolením Středočeská centrála cestovního ruchu
Svatomartinská vína coby první vína nového ročníku jsou příjemně svěží a mají ovocnou chuť danou krátkým zráním. Na mnoha místech ve středních Čechách se jejich ochutnávka pojí s oslavami. Letos na ně láká mimo jiné stříbrná Kutná Hora, která slibuje husí speciality, koláče i doprovodný program včetně živé muziky.
A kam na svatomartinskou husu? Chcete-li si pochutnat a cítit se královsky, udělejte si výlet do některé ze zámeckých restaurací. Na Berchtoldu v malebném Ladově kraji se letos svatomartinské hody pořádají 11.–22. 11., v Liblicích u Mělníka se husa a mladá vína budou podávat 13.-14.11. Kromě gastronomického zážitku si užijete barokní architekturu zámku i přilehlou slatinnou louku, která je ideálním místem pro procházky za tajuplně pochmurného listopadového počasí.
Chateau Kotěra: foto se svolením Středočeská centrála cestovního ruchu
Nazdobené svatomartinské menu se chystá v Ratměřicích na Benešovsku, na Panství Dlouhá Lhota v brdské přírodě, i na Chateau Mcely. Výlet spojte s návštěvou nedaleké Loučeňě – zámek i labyrintárium jsou otevřeny celoročně. Stylově si pochutnáte v Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína. Stavěl ho slavný architekt Jan Kotěra, od jehož narození v prosinci uplyne 150 let.
Ať už vyrazíte kamkoliv, tipy na výlety v okolí hledejte na www.strednicechy.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.