Jen těžko byste hledali někoho, kdo nemá grilování v lásce. Směs úžasných chutí i vůní, podmanivý sykot při otáčení masa, příjemná společnost milých přátel a orosená sklenka pěkně vychlazeného moku. Ten kdo tvrdí, že grilování zrovna nemusí, buď určitě lže, nebo má za sebou úmorné a několikahodinové čištění grilu. Takový čistící zápas s připečeným a mastným grilovacím roštem vypadá jako předem prohraný boj. Velmi nepříjemný, namáhavý a protivný boj. I proto čištění grilu mnohdy odkládáme a oddalujeme co nejvíc. A to je velká chyba…
fotografie: Pixabay
Správné načasování
Osobně si nedokážu představit někoho, kdo by se po skvělém steaku ihned dokázal vrhnout na čištění grilu. Naopak. Teprve po vydatném jídle z ohně se pěkně rozsedíte, tam ďobnete, tady ochutnáte a čištění grilovacího roštu se posunuje na dobu neurčitou. Často to nakonec dopadne tak, že gril zkrátka necháme jak je s tím, že se na něj vrhneme hned zítra. Následující den však raději zapadneme s knížkou do stínu a už to jede. Čištění odsouváme tak dlouho, až na něj nakonec úplně zapomeneme. Při dalším grilování odklopíme gril, a co na nás nevykoukne? Zapečená špína, různé nečistoty, zatvrdlé kousky jídla a mastné kapky po celém roštu. Protože už pak rychle před grilováním čištění nepadá v úvahu, mnoho lidí rošt zkrátka nechá krátce opálit v domnění, že se takto alespoň zničí bakterie. Vše se ale jen zhorší. Mastnota a nečistoty se ke grilovacímu roštu připečou ještě víc a následné čištění bude o poznání pracnější i zdlouhavější. Vždy proto dbejte na správné načasování.
Například drátěným kartáčem určeným přímo na čištění grilu (seženete v obchodech, nebo v e-shopech) se pusťte do čištění po každém grilování, kdy je rošt ještě teplý a nečistoty se po něm svezou snáz. Takové čištění horkého roštu je nejefektivnější, bez námahy a za pět minut máte hotovo. Ušetříte si tak práci a prospějete svému zdraví. Když totiž starý tuk začne kapat do uhlíků, hrozí vysoké plameny a vzniká černý škodlivý kouř nevábné vůně. Maso, do kterého se pak tento kouř dostává, není ani dobré, ani zdravé.
Tipy, jak grilovací rošt vyčistit
- Pokud je váš rošt z materiálu, který snese hrubé čištění, vyčistěte jej z obou stran škrabkou na sklokeramickou desku
- Babské rady radí cibuli. Tu překrojte a horký rošt přejíždějte jednou a pak i druhou půlkou cibule
- Teplý, ne horký rošt snadno vyčistíte také pomocí pasty, kterou umícháte z jedlé sody a vody. Pokud je pasta moc řídká, přidáte sodu. Pokud je naopak moc hustá, přidáte vodu. Pastu necháte deset minut působit a poté rošt opláchnete teplou vodou
- Rošt (teplý) můžete snadno vyčistit mýdlovou vodou
- Některé druhy roštu můžete po dobu třiceti minut namáčet v horké vodě s přípravkem na mytí nádobí. Poté dočistěte a dosucha otřete papírovou utěrkou
- Rošt také můžete přes noc namočit do směsi octa a jedlé sody. Uložte rošt do pevnějšího pytle, přidejte směs (například dva hrnky octa a hrnek jedlé sody) a pytel pořádně zafixujte gumičkou. Ráno vše jen opláchnete vodou a vysušíte papírovou utěrkou
- Někdo k čištění roštu používá také směs kávové sedliny a jedlé sody
- A káva podruhé. Některé babské rady mluví o ponoření roštu do velké nádoby, do které nalijeme dva až tři hrnky silné kávy. Dopustíme vodou a dbáme na to, aby byl rošt zcela ponořen. Po hodině vytáhněte a omyjte teplou vodou. Nakonec dosušte papírovou utěrkou
- Po každém čištění potřete rošt nějakým olejem. Takto si zajistíte nepřilnavost, snadné příští čištění a roštu prodloužíte životnost. Vyhněte se však oleji olivovému, který se od 210° začíná přepalovat
napsala Bára Klímová
zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-clean-grill-grates/, https://www.prolinerangehoods.com/blog/how-to-clean-grill-grates/, https://outdoorcookingpros.com/blogs/news/best-way-to-clean-grill-grates, https://www.charbroil.com/how-tos/clean-grill-grates
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.