Po úvodním článku o zázračné královské zelenině jménem chřest Odstartujte s námi chřestovou sezónu! Co vše o králi zeleniny víme a jak si jej připravit? cítíme neodolatelnou potřebu se k němu vrátit. Protože samotná sezóna chřestu je relativně krátká, je nutné ji využít bezezbytku. A tak se se zrodil další chřestový a bezkonkurenční favorit. Naprosto jednoduché a úchvatné chřestové mističky. Z řady chřestových míchanic, dipů a slaných koláčů vyniká hlavně svojí jednoduchostí. V kombinaci s prudkou jedlostí se z něj stává náš letošní trhák č.1 :)
(fotografie: Freepik)
Chřestové mističky /2 porce/
připravte si 2 mističky na pečení o průměru 10 cm
- 2 - 3 stonky zeleného chřestu
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- sůl
- 2 lžíce tvrdého sýra (doporučujeme výraznější, např. čedar)
- podle chuti sýr Grana Padano
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Chřestu zkraťte spodní část o cca 3 cm a důkladně jej opláchněte. Výhonky pokrájejte na 2 cm dlouhé špalíky. Mističky řádně vymastěte máslem a poklaďte do nich špalíčky chřestu. Tvrdý sýr postrouhejte na hrubším struhadle a posypte jím chřest. Vejce rozšlehejte s mlékem, lehce osolte a směs nalijte na chřest se sýrem v mističkách. Vše na závěr posypte libovolným množstvím strouhaného Grana Padano a dejte do trouby zapéct na cca 20 minut, dokud směs neztuhne.
Podávejte mírně vychladlé s pečivem, ozdobené například cherry rajčátky.
Chřest a víno? Rozhodně ano!
Co je typické pro začátek jarní zeleninové sezóny? Šťavnaté stonky čerstvého chřestu, který zažívá v posledních letech zaslouženou renesanci. Stal se vyhledávanou zeleninou gurmánů i příznivců zdravého stravování, protože obsahuje kyselinu listovou, vitamíny C, K a E a také velké množství antioxidantů. Na první pohled se může zdát, že se chřest bude s víny kombinovat poměrně náročně, nicméně většinou se nějak tepelně upravuje (např. ve vodě, v páře či na grilu), čímž se utlumí jeho výrazně svěží chuť. Jaká vína ze Salonu vín zaujala pro párování s chřestem národní sommelierku Kláru Kollárovou?
Sylvánské zelené 2020, suché, pozdní sběr, DAVINUS s.r.o.
(podoblast Znojemská, Chvalovice, trať Dívčí hora, 12 %)
„Sylvánů je jako šafránu, proto jsme za něj v Salonu vín moc rádi. Této odrůdě vyloženě sluší lahvová zralost, která zvyšuje kořenitost v aroma i chuti. Víno má i krásnou ovocnou stopu prolínající se vůní i chutí. Díky dlouhé dochuti se snadno páruje i k jemnému masu, jako je například telecí. Vyzkoušejte jak jinak než s chřestem,“ popisuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Zakoupíte: Salonvin.cz
Cena: 249 Kč
Veltlínské zelené 2021, suché, moravské zemské, Ondřej Stávek
(podoblast Slovácká, Prušánky, trať Nechory, 13,5 %)
„Plný a strukturovaný Veltlín z více než 40 let staré vinice, která je ošetřovaná v bio režimu. Víno částečně kvasilo a zrálo v dřevěném sudu a bylo mícháno na jemných kalech. Proto ve vůni cítíte vyzrálé aroma s tóny kandovaného tropického ovoce a sladkého koření. Na patře pak zase lehkou nasládlost, intenzivní a mohutný ovocně-krémový projev s dochutí kořenitosti, dřeva a minerality. Je vhodný k párování s grilovanou rybou a salátkem z čerstvé zeleniny a chřestu,“ doporučuje národní sommelierka Klára Kollárová.
Zakoupíte: Salonvin.cz
Cena: 275 Kč
Sauvignon 2021, suché, výběr z hroznů, Vinné sklepy Skalák
(podoblast Slovácká, Skalka, trať Nadskalí, 14 %)
„Sauvignon blanc má mnoho podob, ale často je výrazně aromatický a divoký. Toto víno z mladých výsadeb je velmi expresivní s aromatiku zralého angreštu a hluchavky. V chuti je černorybízové a živé s příjemným závěrem. Potřebuje lehké a exotické jídlo. Nabízí se různé druhy nakládaných ryb typu céviche nebo salát se chřestem a stopou ovoce,“ nabízí inspiraci národní sommelierka Klára Kollárová.
Zakoupíte: Salonvin.cz
Cena: 375 Kč
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.