Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Krémová kuřecí polévka zahřeje, zasytí a přiláká paprsky slunce!

Krémová kuřecí polévka zahřeje, zasytí a přiláká paprsky slunce!

4.5.2021 - AndreaP.

Pokud si chcete dát něco dobrého na zahřátí, protože dávno ukončená zima ještě stále ukazuje, že se nemíní jen tak vzdát, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a kalendářní jaro bude rázem zde.

(fotografie: archiv redakce)

Potřebujeme:

  • 1 kg kuřecích stehen
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 2 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 petržele
  • 1 pórek (bílou část)
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 45 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • olej

 

Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.

Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.

Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.

Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.

Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.

Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.

Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu.

TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip