Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Vyzkoušejte králíka na citrónu. Recept našich babiček se vrací!

Vyzkoušejte králíka na citrónu. Recept našich babiček se vrací!

23.3.2020 - AndreaP.

V dobách našich babiček bylo králičí maso více dostupné než nyní. Na vesnicích byla totiž králičárna běžnou součástí snad každého obydlí (velmi dobře si na to pamatuji i ze svého dětství, a nutno říct, že stejně tak si pamatuji období, kdy jsem králíka nemohla ani vidět. Ano, bylo to způsobeno tím, že jsem se ho přejedla, neb jsme ho prostě měli snad každý víkend. Naštěstí je tato doba už pryč a občasná chuť na králičí maso se vrátila). V dnešní době ale není problém sehnat králíka v každém lepším obchodě, a tak si pojďme společně připomenout, jak si jej můžeme připravit. Způsobů je totiž mnoho, a my si dnes ukážeme ten, jak si udělat králíka na citrónech.

Potřebujeme:

  • 1 větší králík
  • 3 citróny
  • 4 lžíce oleje
  • hovězí vývar
  • 1 kg malých brambor
  • mletý zázvor
  • šafrán
  • sůl
  • pepř

Očištěného králíka rozdělíme na jednotlivé porce, které osolíme a okořeníme pepřem a zázvorem.

Takto upraveného vložíme králíka do mísy a zalijeme šťávou ze dvou citrónů a tří lžic oleje. V marinádě králíka necháme alespoň 3 hodiny a čas od času jej obrátíme.

Naleželé maso necháme okapat a na rozehřátém oleji je ze všech stran opečeme. Jakmile začne hnědnout, poprášíme je špetkou šafránu, zalijeme marinádou, zesílíme plamen a přilijeme šálek horkého hovězího vývaru (možno připravit z bujónu).  Po chvilce plamen zmírníme a maso na mírném ohni přiklopené pokličkou doměkka dusíme.

Pět minut před tím, než maso odstavíme z ohně, k němu přidáme zbylý, na jemné plátky nakrájený oloupaný citrón. Porce králíka sestavíme na předehřátou mísu a zalijeme šťávou.

Podáváme s vařenými bramborami, které jsme uvařili vcelku a jimiž na míse králíka obložíme.

(foto: leitesculinaria.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip