Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Vánoční perníčky, které jsou měkké hned po upečení

Vánoční perníčky, které jsou měkké hned po upečení

4.12.2019 - AndreaP.

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. ...

Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

PS. Mám od ní i jiné skvosty. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění…

Na perníčky potřebujeme :

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení

 

1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je – jak Andrea říká – měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2. Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.

Recept je z knihy Vánoční Kuchařka pro dceru, kterou napsala Jana Florentýna Zatloukalová a vydalo jí nakladatelství Smart Press.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz