Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Topinky s červeným zelím

Topinky s červeným zelím

30.10.2019 - AndreaP.

Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vitaminy E, K, B6, C a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a železo. Fialovou barvu má díky antocyanu, což je zdraví prospěšná látka patřící do skupiny flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání proti rakovině a podporují činnost mozku a srdce. Věříme, že se tahle svačina stane vaší srdeční záležitostí a jen tak na ni nezapomenete. Červené zelí totiž obsahuje i protisklerotický inositol!

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce červeného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 4 krajíce oblíbeného chleba
  • 1 kelímek tučné zakysané smetany
  • sůl

TIP! Topinky jsme namazali Milko BIO Zakysanou smetanou 15%. Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí, spol. s r.o. má také 15 % tuku a k tomu ještě označení Klasa. Obě jsou velmi dobré.

Postup:

Troubu předehřejte na 200 stupňů.

Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem a osolte. Následně zelí promíchejte a rozložte na plech. Dejte ho péct na cca 45 minut.

Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte rozpéct na pár minut do trouby. Připravené topinky potřete česnekem a poté vrstvou smetany.

Nakonec přidejte zelí a posypte ořechy.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip