Hitem posledních let se stalo grilování. Grilujeme téměř všechno a téměř všude. Při vzpomínce na jednu elegantní letní záležitost snoubící dobré jídlo a krásu přírody mě překvapilo zjištění, že nechystáme jen tak nějaké grilování, ale vlastně piknik. Událost, zachycenou na obrazech řady věhlasných malířů, jejíž historické kořeny sahájí až do 16. století. Už jen proto stojí za to takový výlet podniknout. A nemusí jít nutně o grilování.
Vydařený piknik totiž velmi chutně zpříjemní volný den a může být i výtečnou příležitostí k setkání s přáteli.
Piknik? Co prosím?
Pokusíme-li se o definici pikniku, můžeme jej vyjádřit jako příjemný výlet několika lidí, při kterém dojde na konzumaci jídla a pití, obvykle na pěkném místě v přírodě. Za starých časů byl piknik setkáním u stolu, ke kterému každý přispěl kouskem pokrmu. První zmínku o něm nalezneme ve francouzském textu z 16. století, který popisuje skupinu lidí hodujících v hostinci za popíjení vína, jež si sami přinesli. Piknik byl oblíbeným malířským tématem. Snad nejznámějším obrazem je Le déjeuner sur l'herbe Edouarda Maneta z roku 1862. Pikniku se ujalo několik filmových scénářů a objevil se i v hudbě. Historické pozadí této drobné události vskutku není nevýznamné a stojí za naši pozornost.
Ačkoliv se může zdát, že naplánovat piknik pro přátele je prostou záležitostí, opak je pravdou. Stejně jako pořádání zahradní párty nebo oslavy narozenin, i piknik je třeba promyslet. Tedy, pokud k pikniku nepočítáte obědové přestávky strávené s hamburgerem na trávě v místním parku.
Jednoduchý plánek k úspěchu
Tajemství úspěšného pikniku tkví v jednoduchosti skloubené s dobrým naplánováním a precizním balením. Můžete jej pojmout ve velkém stylu a přestěhovat ven klidně celou svoji kuchyni. To ale není obvyklý případ. Hodit se vám budou spíše tipy na lehké letní občerstvení, nenáročné na přípravu, transport i konzumaci. V obchodech narazíte na nejrůznější piknikové sety, sestávající obvykle z proutěného koše plného nádobí a příborů. Mít piknikový košík je samozřejmě ideální, pořizovat si jej kvůli jednomu výletu ale nemusíte. Pro jednou postačí i košík obyčejný, resp. několik košíků, do nichž vše naskládáte.
Volba menu pak záleží čistě na Vás. Tradičně oblíbené jsou různé druhy sendvičů. Vhodný je italský ochucený chléb focaccia nebo plněná řecká pita placka. Hodí se i slaný koláč, kousky různé zeleniny či plátky masa. Připravit můžete i těstovinový nebo bramborový salát. S sebou kromě připravených pochoutek nezapomeňte vzít pár ubrousků, otvírák, koření (především sůl a pepř), nádobí, příbory a velkou deku.
Piknikové menu
Na domácí majonézu potřebujete:
1 lžíci plnotučné hořčice, 2 bílky, 1 lžíci bílého vinného octa, špetku soli, špetku bílého pepře, 300 ml slunečnicového oleje
Smíchejte hořčici, bílky a vinný ocet. Do této směsi velmi svižně metlou přimíchávejte olej a míchejte až vám vznikne hutná, krémová majonéza. Umístěte do nádoby s poklopem a nechejte vychladit. Takto připravenou domácí majonézu podávejte s vejci vařenými natvrdo.
2 plátky bílého chleba, máslo, 2 plátky šunky, asi 5 lístků bazalky, 2 větší jahody, parmezánové hoblinky (nejsou nutné)
Krajíce namažeme máslem. Jeden z nich obložíme šunkou, přidáme na půlcentimetrové plátky pokrájené jahody a završíme lístky bazalky tou nešetřete, chovejte se k ní podobně jako když do obloženého chleba dáváte listový salát. Posypeme parmazánem, ale není to nutné. Nakonec přiklopíme druhým plátkem chleba, namazanou stranou dolů.
K zahození není ani
1 lístkové těsto, 1 vejce na potření Náplň: 200 g tvrdého strouhaného sýra, 200 g šunkového salámu, 1/2 lžičky papriky, sůl
Lístkové těsto vyválíme do obdelníku, posypeme strouhaným sýrem, na nudličky nakrájeným šunkovým salámem, osolíme a okořeníme paprikou. Svineme do rolády, vložíme na vodou vypláchnutý plech, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme ještě posypat trochou strouhaného sýra, vložíme do vyhřáté trouby a při vysoké teplotě upečeme dočervena. Po vychladnutí krájíme na porce.
Gurmánský jazýček jistě potěší
8 plátků toastové pity, 3 rajčata, 1 lilek, malý svazek rokety (rukoly), 8 plátků mozzarelly, 2 lžíce majonézy, olej
Plátky lilku osmažíme na oleji a necháme odkapat na kuchyňském papíru. Mezi dva plátky toastového chleba potřeného majonézou vložíme vždy plátek smaženého lilku, několik plátků rajčat, listů rokety a dva plátky mozzarelly.
16 kuřecích křídel, 1 a 1/2 lžičky soli, 125 ml citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 90 g medu, čtvrtky citrónu na ozdobu
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Omytá kuřecí křídla dejte do pekáče, posypte solí a pečte 30 minut. V malé misce smíchejte citronovou šťávu, rozetřený stroužek česneku a med. Míchejte, dokud se med nerozpustí. Medovou šťávou řádně potřete kuřecí křídla a pečte dalších 20 minut. Podávejte ozdobené čtvrtkami citrónu.
Vegetariáni ocení
225 g kuskusu, hrst sekané petrželky, hrst sekaného koriandru, 1 červená cibule, šťáva a kůra z 1 citronu, 1/2 okurky, 30 g slunečnicových semen, 30 g sesamových semen, 4 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř
Kuskus připravte dle návodu na obalu nebo jej zalijte dvakrát větším množstvím vody, než máte kuskusu a nechejte 10 minut odpočívat. Smíchejte s nasekanou petrželkou, koriandrem, cibulí a dalšími ingrediencemi. Slunečnicová a sesamová semínka pár minut opražte na teflonové pánvi a přidejte ke směsi. Nechejte 30 minut odležet a podávejte při pokojové teplotě.
asi 500 g těstovin, půlku plechovky černých oliv, půlku skleničky nakládané baby karotky, 1 kouličku mozzarelly, snítky řeřichy, mořskou sůl, černý mletý pepř, olivový olej a balsamikový ocet
Všechny ingredience promíchejte a podávejte.
Jako chuťovky dopředu napečte
200 g másla, 200 g strouhaného eidamu, 320 g hladké mouky, trocha prášku do pečiva, 5 lžic sladké nebo i kysané smetany, 1 vejce, sůl, mák nebo kmín, pepř či sezam
Z másla, sýra, mouky, prášku do pečiva a smetany dobře vypracujeme těsto, které necháme odležet v chladnu. Potom jej rozválíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme dle chuti - solí a mákem, solí a kmínem, hrubě mletým pepřem, sezamem nebo sekanými mandlemi. Pak nakrájíme rádlem tyčinky, přeneseme na vymazaný plech a opatrně pečeme dorůžova.
Sladkou tečkou na závěr mohou být
400 g polohrubé mouky, 140 g cukru, 200 g Hery, 4 žloutky, 2 lžíce mléka, 1/2 prášku do pečiva Náplň: 6 jablek, 4 bílky, 100 g moučkového cukru skořice, vanilka, ořechy
Na vále uděláme těsto. 1/3 z něj dáme zmrznout, zbývajícíi část vyválíme a položíme na vymazaný plech. Na těsto naklademe 6 nastrouhaných jablek, cukr, skořici, vanilku a ořechy. Na to dáme sníh ušlehaný z bílků a cukru, a úplně navrh nastrouháme zmrzlé těsto. Pečeme 15-20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
120 g mouky, 3 vejce, 80 g másla, 80 g cukru, 200 g rybízu, 1/2 prášku do pečiva, strouhaná citrónová kůra z 1 citronu, 1 vanilkový cukr, Solamyl
Našleháme cukr, žloutky a máslo, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Směs vlijeme do připravené nádoby s moukou a přisypeme kypřicí prášek. Rybíz umyjeme, osušíme a posypeme Solamylem. Našleháme bílky a jemně je vmísíme do těsta, rybíz přidáme na konec. Těsto vlijeme do formiček s obsahem 125 ml a pečeme v předem vyhřáté horkovzdušné troubě při teplotě 180 stupňů C asi 20 minut (Horní a spodní topné těleso + ventilátor).
280 g hladké mouky, 1 balíček prášku do perníku, 200 g cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 2 vejce, 140 g másla
Z přísad uhněteme těsto, výválíme je na nůž silně, vykrájíme malé čtverce, které zdobíme půlkami mandlí, potřeme vejcem a pečeme dozlatova při středním žáru.
Tekuté osvěžení poskytne
asi 1,5 kg sladký meloun, 1 a 1/2 šálku cukru krupice, 1 a 3/4 šálku čerstvě vymačkané limetkové šťávy, 3 lžíce nasekaných čerstvých lístků máty, 3 šálky studené vody, 1 šálek kostek cukru
Meloun oloupejte a nakrájejte na malé kostečky (z 1 melounu by mělo být asi 6 šálků kosteček). Ve vhodné míse rozmixujte dohladka meloun s cukrem, limetkovou šťávou a mátou, nalijte do nádoby s vodou a ledem a řádně promíchejte. Promíchanou limonádu pak podávejte.
1/4 l bílého jogurtu, 3/4 l vody, 2-3 lžíce hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce podle chuti
Všechny přísady rozmixujte v mixéru a vychlaďte. Pro změnu můžete místo vanilkového cukru ochutit trochou muškátového oříšku, skořice či kardamonu.
(reedice * ilustrační fotografie pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.