Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  V Brně se bude degustovat čokoláda z dílen mistrů čokolatiérů

V Brně se bude degustovat čokoláda z dílen mistrů čokolatiérů

22.3.2011 - Redakce Babinet

V Brně se bude koncem března degustovat nejkvalitnější světová čokoláda z dílen zahraničních mistrů čokolatiérů. Lidé budou mít možnost ochutnat i exotické čokolády, které získaly ocenění na zahraničních soutěžích jako pařížský Salon du Chocolat nebo londýnská Academy of Chocolate. Tyto soutěže jsou podle Petra Hanzálka, jednatele brněnského dovozce čokolády JOI International, který ochutnávku pořádá, jakými oscarovým kláním ve světě čokolády.

čokoláda

Ochutnávka podle Hanzálka zájemce naučí rozeznávat "chutě čokolád připravených z různých odrůd kakaových bobů". Ochutnávat by se mělo deset vzorků od zahraničních rodinných pařížských čokolatiérských podniků, od italské značky Domori nebo bolivijské El Ceibo.

Podle Hanzálka jsou kvalitní druhy čokolád tak rozdílné jako různé odrůdy vín, na světě se se prý pěstuje kolem 200 různých odrůd kakaových bobů. "Každý kousek čokolády je originální svým původem, aromatem, buketem a vůní," uvedl Hanzálek. "Některé chutnají třeba po bylinkách, podobně jako u vína," dodal Hanzálek.

V českých supermarketech se prý prodávají levnější a méně kvalitní čokolády vyrobené z jedné kakaové pasty, takže chuť je často stejná a méně výrazná. "Kvalitní čokolatiéři nakupují kakaové boby přímo od plantážníků za třikrát až pětkrát vyšší cenu, než je na burze, a čokoládu vyrábějí ve svých vlastních podnicích," dodal Hanzálek. Jednu z nejkvalitnějších čokolád světa, čokoládu Cluizel Mango Noir vyrobenou z kakaových bobů z plantáží na Madagaskaru, budou mít možnost zájemci ochutnat i na brněnské degustaci.

Podle Hanzálka je nyní situace s čokoládou na českém trhu podobná jako situace s kávou před dvaceti lety. "Lidé se tehdy teprve začínali učit, že neexistuje jen Jihlavanka a že mohou chtít také něco jiného," uvedl. Podle něj tak začíná přibývat Čechů, kteří mají zájem o koupi kvalitnější, byť dražší čokolády. Tabulky této kvalitní čokolády mohou stát i několik stovek korun. Degustace je připravena na 31. března v sále Břetislava Bakaly v Brně, degustační vstupné je 200 korun.

Zdroj:ČTK

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz