Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Nezapomínejte na dostatečný přísun vitamínů

Nezapomínejte na dostatečný přísun vitamínů

25.5.2010 - Renáta Řeháková

VitamínyLidský organismus si neumí vitamíny sám vytvořit, a proto je musíme přijímat ve stravě nebo v doplňcích stravy. Získat pro tělo dostatek vitamínů znamená, zařadit do svého jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. V jarních měsících musíme našemu organismu dopřát především vitamíny A, E a C.

Vitamín A vzniká v rostlinách jako barvivo karoten a nalezneme ho ve žluté a zelené zelenině. Z ovoce například v meruňkách či třešních. Také ovšem v mléčných výrobcích, žloutku, játrech či rybím tuku. Vitamín A je také důležitým antioxidantem, který posiluje imunitu a pomáhá dodávat ostatní životně důležité látky do buněk. Je potřebný pro správný vývoj kostí a zubů. Jeho nedostatek může způsobit poškození zraku a také vznik chudokrevnosti.

VitamínyZdrojem vitamínu E jsou především rostlinné oleje, ořechy či listová zelenina. Je jedním z nejdůležitějších antioxidantů. Podporuje srdce, cévy, cévní cirkulaci, nervový systém, mozek, ženské reprodukční orgány, oči a kůži. Reguluje hladinu krevního cukru. Působí proti křečím a chrání buňky před poškozením. A říká se, že je též vitamínem plodnosti. Co může způsobit jeho nedostatek v lidském organismu? Podrážděnost, chudokrevnost nebo špatnou regeneraci.

Nejlepším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Je též významným antioxidantem a naprosto nenahraditelný pro správnou funkci všech buněk v lidském těle. Podílí se na odbourávání cholesterolu v játrech. Ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinkách a hypofýze. Velkým pomocníkem je při hojení ran a v boji proti virovým onemocněním. Jeho nedostatek oznámí tělo podrážděností, únavou, sníženou výkonností, kazivostí zubů, problémy s klouby či žaludkem a dalšími problémy.

Víte, že …
Při tepelném zpracování potravin v nich dochází k úbytku vitamínu C. Vařením se ničí až 60% vitamínu C, sušením až 50%, šetrnější je dušení v páře. Velké ztráty způsobuje tepelná konzervace. Nejšetrnější k vitamínu C je mražení.

Cappy JuniorJe obecně známo, že mnoho dětí je těžké přinutit k pravidelné konzumaci ovoce či zeleniny. Pakliže řešíte obdobný problém i vy se svými ratolestmi, zkuste jim nabídnout nápoje Cappy Junior, které jako jediné svého druhu na našem trhu, neobsahují žádný přidaný cukr, přidaná barviva, sladidla, ani konzervanty. Sladkou chuť mají pouze díky cukrům přirozeně se vyskytujícím v ovoci.

Nápoje Cappy Junior mají také velmi vysoký - minimálně 59% - podíl ovocných šťáv. Obsahují antioxidanty a dalšími cennými látkami (draslík, železo atd.). Ty jsou nepostradatelné pro správný růst, fungování imunitního systému, zraku a kůže a navíc chrání před volnými radikály. Mlsné dětské jazýčky si tedy přijdou na své, bez zbytečných kalorií a obav o zdravé zoubky, za to se spoustou vitamínů.

Foto: forwardcom a udupea

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz