Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Vánoce v Regionálním muzeu Mělník 2007

Vánoce v Regionálním muzeu Mělník 2007

Redakce Babinet

Regionální muzeum Mělník tradičně připravuje několik předvánočních akcí. Letos nabídne opravdu zajímavé téma vánoční výstavy, a to „Zimní radovánky aneb zábava a sportování na sněhu“.

Návštěvníci se přenesou do horského prostředí Krkonoš, které jsou symbolem počátků českého lyžování a zimní turistiky na lyžích, takže část exponátů jako např. některé druhy saní, lyží či součásti lyžařského oblečení pochází ze sbírek Krkonošského muzea v Jilemnici. Návštěvníci ale nebudou ochuzeni ani o vánoční atmosféru rozbalování dárků pod rozsvíceným stromečkem, kam Ježíšek nadělil třeba vytoužené brusle. Na galerii velkého výstavního sálu pak bude připravena samostatná výstavka "Bílé radovánky pohledem dětí ze ZŠ Mělník - Pšovka", která vzniká díky dlouhodobé spolupráci s touto školou. Místní děti tak představí formou fotovzpomínek, jak prožívali zimní čas jejich rodiče a prarodiče přímo zde v Mělníku a okolí, chybět nebudou ani další doklady z tohoto jejich průzkumu či vlastní výtvarná tvorba.

Srdečně zveme všechny na vernisáž 29. listopadu v 17:00 hodin, na kterou chystáme krátký program s ochutnávkou jednoho typického krkonošského jídla. Výstava bude otevřena do 6. ledna 2008 každý den kromě pondělí 9- 12 a 13 – 17 hodin.

Předvánoční jarmark letos proběhne v sobotu 1. prosince (9:00 – 17.00 hodin) a stejně jako minule bude rozprostřen po celém areálu muzea. Svou tvorbu zde předvedou textilní výtvarnice, keramici, ke koupi budou výrobky z přírodních materiálů, skleněné vitráže, dřevěné hračky i výtvory terapeutických dílen a mnohé další. Pro tvořivé návštěvníky připravuje lákavou nabídku dílna Naděje ZTP Mělník, která bude v 10,30 a 14,30 předvádět ruční malování foukaných ozdob a po celý den budou mít zájemci možnost si přímo na místě dekorování ozdob sami vyzkoušet. Každý si bude moci také zkusit malování perníku nebo výrobu svíček namáčením knotu v horkém vosku.

Ochutnávka adventních a vánočních jídel 7. a 8. prosince bude letos propojena s výstavou, a tak se na jídelníčku objeví podkrkonošská a krkonošská strava, kde se kromě několika známých receptů objeví i méně obvyklé chuťové kombinace horalských strávníků. Účastníci zjistí, co se skrývá pod názvem moumelich nebo cvíbak. Jako tradičně nevynecháme ani cukroví, ke kterému bude možnost ochutnat čajový punč.

V malém sále muzea se v prosinci vystřídají tři adventní koncerty. 4. 12. (od 18:00 hodin) se představí komorní pěvecký soubor Chrapot s pořadem méně známých i známých koled, 6. 12. se uskuteční vánoční koncert ZUŠ Mělník od 17:00 hodin a na 12. 12. (od 18:00 hodin) připravuje gymnázium Jana Palacha Mělník vánočně jazzový koncert studentů a jejich hostů.

13. 12. muzeum zve na Besedu o knihách vydaných a prodávaných Regionálním muzeem Mělník s autory a pracovníky muzea (Mgr. J. Kilián, Mgr. Naďa Černá, PhDr. Miloslava Havlíčková...) v průběhu odpoledne od 14:00 do 17:00 hodin v muzejní kavárně.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz