Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Velikonoce klepou na dveře. Buďte styloví a připravte si víkendové jehněčí na tymiánu s Madeirou

Velikonoce klepou na dveře. Buďte styloví a připravte si víkendové jehněčí na tymiánu s Madeirou

22.3.2024 - AndreaP.

V odborných publikacích se dočtete, že "Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí, je jemné, hodí se i k rychlé úpravě". Jehněčí a skopové bylo součástí slavnostních tabulí už staročeské kuchyně. Poté v našich krajinách upadlo do zapomnění, ze kterého se pozvolna vymaňuje až nyní. Přitom je to maso nutričně velmi hodnotné, má velký podíl bílkovin, vysoký obsah vápníku, fosforu, železa, vitamínu B2 a dalších látek. Obsah tuků v jehněčím mase je ve srovnání s masem hovězím a vepřovým nesrovnatelně nižší.

S velikonočními oslavami je jehněčí maso spjato nejen u nás. Jíst jehněčí totiž údajně znamená obětování Ježíše. Jeho nejrůznější varianty úprav proto najdete v kuchyních napříč celou Evropou (a možná i dále). Od plnění špenátem, zapékání s artyčoky, bramborami, kapustou až po pečení v bylinkách a na víně. My si toto maso naložíme přes noc v marinádě.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 2 steaky z jehněčí kýty (celkem asi 500 g)
  • 1 červená cibule
  • kůra strouhaná z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 4 celé neoloupané stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžičky rybízové marmelády
  • 1 dcl vody
  • 25 ml vína Madeiry (použít můžete i Sherry nebo Portské)
  • 4 snítky tymiánu
  • olivový olej

Marináda:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 kuličky pepře
  • 6 snítek tymiánu
  • 1 stroužek česneku nakrájený na plátky

 

Steaky vykostěte, pokud je třeba a odřízněte tučné kraje - kosti a odřezky použijte na polévku. Vykostěné steaky omyjte a položte do kovové mísy s marinádou. Maso směsí pěkně obalte a nechejte přikryté přes noc marinovat.

Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia. Na pekáč dejte snítky tymiánu, na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, polovinu citronové kůry a celé stroužky česneku. Zalijte 4 lžičkami vody a na to vše položte jehněčí kýtu, tymián a česnek vyjmutý z marinády. Pokapte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte přiklopené péct na 20 minut.

Po 20 minutách podlijte vypečenou šťávou, stáhněte teplotu na 200 stupňů Celsia a pečte dalších 30 až 35 minut. Během pečení ještě několikrát přelijte vypečenou šťávou.

Upečenou kýtu přesuňte na předehřátý talíř nebo na alobal a pekáč postavte na hořák sporáku. Vmíchejte rybízovou marmeládu a nechte ji řádně rozpustit. Přilijte víno Madeira, vařte 30 sekund a přilijte vodu. Nechte mírně probublávat několik minut, dokud směs trochu nezhoustne. Osolte a opepřete.

Propasírujte přes síto, abyste získali hustou, vláčnou omáčku a podávejte s teplou jehněčí kýtou a bramborami vařenými půl na půl ve vodě a v mléce.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz