Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!

Krémová květáková polévka patří na sváteční stůl. Jeden talíř nikdy nestačí!

3.3.2024 - AndreaP.

Květáková polévka je klasikou české kuchyně, která zahřeje tělo i duši. Tato verze polévky je navíc obzvláště jemná a krémová. Je ideální jako součást rodinného oběda nebo jako lehká večeře. Připravte si lžíce, protože tato květáková pochoutka je tak dobrá, že si budete chtít přidat!

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme

  • 1 malý květák
  • cca 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 smetanu
  • vývar
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • zelené bylinky
  • sušený česnek

 

Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky.

V hrnci rozpustíme máslo a na něm dozlatova zpěníme mouku. Zalijeme připraveným vývarem, pořádně zamícháme. Přidáme růžičky květáku, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a pokud máme rádi, tak špetku sušeného česneku. Necháme povařit do změknutí květáku. Celé nakonec zjemníme smetanou a odstavíme z plotny.

Na talíři posypeme čerstvými zelenými bylinkami (petrželka, libeček a podobně).

Pokud chceme získat krémovou konzistenci, hotovou polévku před podáváním rozmixujeme ponorným mixérem.

Rovněž je možnost do polévky před koncem varu přidat rozkvedlané vajíčko. A pro sytější verzi pokrmu můžeme rovněž přidat na kostičky nakrájenou opraženou housku.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz