Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Šťavnaté vepřové ledvinky v omáčce z bílého vína

Šťavnaté vepřové ledvinky v omáčce z bílého vína

26.2.2024 - AndreaP.

Vepřové ledvinky jsou výborným zdrojem železa a vitaminu B12, které podporují tvorbu červených krvinek a zdraví nervového systému. Pokud si dáte záležet na jejich očištění a přípravě, můžete z nich uvařit lahodný pokrm, který potěší každého, včetně zarytých odpůrců.  Ledvinky se totiž opět řadí mezi rozporuplné pokrmy, mající své příznivce, kteří je milují, i silné odpůrce, kteří by je do pusy nedali. Vepřové ledvinky se nejčastěji dusí s cibulí, kořením a vývarem, případně se zahustí smetanou nebo moukou. Jako přílohu se hodí chléb, rýže nebo knedlík. Vepřové ledvinky se také dají upravit na grilu nebo v troubě. Pro lepší chuť a aroma je dobré ledvinky před vařením namočit do mléka nebo vína.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 4 vepřové ledvinky
  • 100 g másla
  • 1/2 sklenky bílého vína
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • petrželka

 

Ledvinky odblaníme, omyjeme, osušíme utěrkou a na rozpáleném másle opečeme po obou stranách.

Osolíme, přendáme na ohřátou mísu, rychle nakrájíme na tenké plátky, přiklopíme a postavíme na kastrol s horkou vodou, než připravíme omáčku.

Do kastrolku, ve kterém jsme ledvinky pekli, nalijeme víno, zředěnou hořčici a přidáme kousek másla, sekanou petrželku, mletý pepř a citronovou šťávu. Necháme prohřát, ale nevaříme, nalijeme na ledvinky a podáváme horké s chlebem opečeným na másle.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz