Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Vepřová pečeně se sýrem na víně, které dodá pokrmu šmrnc!

Vepřová pečeně se sýrem na víně, které dodá pokrmu šmrnc!

21.2.2024 - AndreaP.

Vepřová pečeně se sýrem na víně je lahodný pokrm, který potěší nejen vás a vaší rodinu, ale i případné hosty. Tato pečeně je připravena z kvalitního vepřového masa, které je nejprve naprudko opečeno, aby se zatáhlo a pak se pomalu peče a posléze nakonec zapéká se sýrem.  Na závěr je maso přelito omáčkou z vína, která dodává pokrmu šťavnatost a výraznou chuť. Tento recept není náročný na postup, jen je trošku delší na přípravu, ale výsledek stojí za to. Podávejte s brambory, bramborovou kaší, salátem nebo pečenou zeleninou.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 kg vepřové kýty
  • sůl
  • pepř
  • lístečky rozmarýnu
  • 30 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 125 ml vody
  • 250 ml bílého vína
  • 150 g plátkového ementálu
  • dijonská hořčice
  • 10 g másla
  • 2 vrchovaté lžičky hladké mouky
  • cukr

 

Maso omyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem.


V pekáči rozehřejeme 30 g másla a olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přilijeme polovinu vody. Přikrytý pekáč vsuneme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 90 minut. Maso občas polijeme vydušenou šťávou, odpařenou tekutinu postupně nahrazujeme vínem.

Hotové maso osmkrát hluboce nařízneme. Plátky sýra potřeme hořčicí a zasuneme do zářezů v mase.Pečeni položíme na alobal, pevně zabalíme a ještě jednou dáme na 5 minut do trouby.


Vydušenou šťávu doplníme zbylou vodou a vínem na 250 ml a rozvaříme. Pak smícháme 10 g másla s moukou, přidáme do šťávy a prošleháme metlou. Osolíme, opepříme a přisladíme.

Pečeni upravíme na předehřátou mísu. Omáčku podáváme k masu samostatně.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz