Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jak na domácí tortilly? Neuvěříte, jak snadné to je a stojí to doslova pár korun!

Jak na domácí tortilly? Neuvěříte, jak snadné to je a stojí to doslova pár korun!

16.1.2024 - AndreaP.

Oblíbenost tortil značně stoupá, a to zejména proto, že jejich naplněním získáme chutné a rychlé jídlo v podobě výživné svačiny či obědu do krabičky. Nespornou výhodou je to, že k jejich naplnění můžeme použít prakticky cokoliv. Jak už bylo zmíněno, jedná se o rychlé jídlo, a to zejména v případě, kdy si tyto tortilly koupíme v obchodě vakuované a doma si je pak jen naplníme. Ano svůj účel jistě splní, nicméně jedná se především o drahé šedé placky bez vůně a chuti. Přitom na jejich výrobu jsou zapotřebí jen čtyři suroviny. Těmi jsou mouka, tuk, sůl a voda. Takže doslova produkt za pár kaček. Tak kde je ta chyba, že se prodávají tak moc drahé? Odpověď teď ponechme stranou a pojďme si ukázat, jak proti tomu bojovat. Jednoduše! Udělejte si své vlastní domácí. A ty kupované už vám práh domu pak nepřekročí.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 2 3/4 hrnku hladké mouky
  • 5 lžic sádla
  • 3/4 lžičky soli
  • 3/4 hrnku horké (ne vařící) vody
  • pokud jste zvyklí, můžete přidat na špičku nože prášek do pečiva, ale není to nutné

 

V míse smíchejte mouku s tukem a solí.  Vznikne vám drobenka. A teď příjde ten zásadní krok, postupně - to znamená asi na třikrát - přilijte horkou vodu a rychle smíchejte prsty v těsto. Tortilly nemají rády dlouhé hnětení jako kynuté těsto, neb toto by aktivovalo lepek v mouce, což v tomto případě nepotřebujeme. 

Těsto zakryjte, aby neosychalo a nechte zhruba hodinu odpočívat.

Poté toto nyní již hladké a připravené těsto rozdělte na 12 kusů, z každého udělejte kuličku a nechte ležet zhruba ještě 5-10 minut.

Poté vyválejte každý kousek na velkou placku. Postupně opékejte na rozehřáté a jen mírně vytřené pánvi z každé strany 30 až 45 sekund.

Plňte dle své chuti, například můžete použít  zbytek masa ze včerejška, míchaná vajíčka či dušené luštěniny, k tomu pochopitelně co nejvíce čerstvé zeleniny a nakonec vše zakapat studenou omáčkou (zakysaná smetana, bílý jogurt apod.)

Srolujte a podávejte. 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz