Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Zima na talíři? Kořenová zelenina je základní kámen zimní kuchyně a dá se s ní čarovat!

Zima na talíři? Kořenová zelenina je základní kámen zimní kuchyně a dá se s ní čarovat!

11.1.2024 - AndreaP.

Zimní období není jen o sněhu, chladu a brzké tmě, ale ač se to na první pohled nezdá, tak nám nabízí také bohatý výběr surovin, které v tomto období doplní náš jídelníček o potřebné živiny.  V tomto článku se zaměříme na kořenovou zeleninu.

Kořenová zelenina je jako jedna z mála totiž i v zimě v plné síle, nabízí nejen bohatou chuť, ale také skvělé výživné hodnoty, které nám mohou dodat energii v chladných dnech. Podívejme se na několik klíčových hráčů v této kategorii a recepty, které vám pomohou vytvořit výjimečná jídla.

(fotografie: Pixabay)

Mrkev

Mrkev, klasika mezi kořenovou zeleninou, je bohatá na vitamín A a dodává jídlu sladkou chuť. Vyzkoušejte teplou mrkvovou polévku s medem, kde sladkost mrkve vynikne v kombinaci s kořením a medem.

Potřebujeme:

  • 500 g mrkve nakrájené na plátky
  • 1 cibule nadrobno nasekaná
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti

Na pánvi osmažte cibuli na olivovém oleji do zlatova. Přidejte mrkev a med, nechte karamelizovat.

Přisypte kmín a koriandr, promíchejte a přilijte zeleninový vývar, přivedte k varu a nechte vařit, dokud není mrkev měkká.

Polévu rozmixujte do hladké konzistence, dochuťte solí a pepřem. Podávejte horkou s křupavým chlebem.

Petržel

Petržel je skvělým zdrojem vitamínu K a C, navíc přidává do jídel svěží chuť. Připravte si dušenou petržel s česnekem jako skvělou přílohu k masu.

Potřebujeme:

  • 1 svazek čerstvé omyté a nasekané petržele
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Přidejte nasekanou petržel a míchejte, dokud petržel nezměkne.

Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte jako přílohu k masu.

Ředkvičky

Ředkvičky přidávají pikantní nádech a jsou plné antioxidantů. Vytvořte si salát s ředkvičkami, bramborami a bylinkovým dresingem pro osvěžující pokrm plný chutí.

Potřebujeme:

  • 1 hrst čerstvých ředkviček, nakrájených na tenké plátky
  • 2 brambory, uvařené a nakrájené na kostky
  • 1 čerstvý salátový list, dle dostupnosti a natrhaný na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • čerstvé bylinky (máta, petržel, bazalka), nasekané
  • sůl a pepř podle chuti

Smíchejte ředkvičky, brambory a salát v míse.

V malé misce smíchejte olivový olej, ocet, bylinky, sůl a pepř.

Dressing přidejte k zelenině a důkladně promíchejte.

Podávejte okamžitě jako svěží salátový pokrm.

Brambory

Brambory jsou klasikou, kterou lze připravit na různé způsoby. Zkuste pečené brambory se sýrem a rozmarýnem jako aromatickou přílohu nebo samostatný pokrm.

Potřebujeme:

  • 4 velké očištěné brambory nakrájené na plátky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 šálek strouhaného sýra
  • sůl a pepř podle chuti

Brambory nakrájené na plátky umístěte na plech vyložený pečicím papírem.

V malé misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, rozmarýn, sůl a pepř. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na plátky brambor.

Předehřejte troubu na 200 °C a pečte brambory asi 25–30 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.

Před koncem pečení posypte brambory strouhaným sýrem a nechte je ještě chvíli péct, dokud sýr neztuhně a neroztaví se.

Hotové brambory podávejte horké jako lahodnou přílohu.

 

Kořenová zelenina je základním kamenným blokem zimní kuchyně. S její bohatou paletou chutí a výživnými vlastnostmi se můžeme těšit na mnoho chutných a zahřívajících pokrmů. Takže proč nezkusit něco nového a ponořit se do světa kořenové zeleniny během těchto zimních dnů?

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz