Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Elegantní a snadno připravitelné pohoštění? Parmazánové pečené artyčoky

Elegantní a snadno připravitelné pohoštění? Parmazánové pečené artyčoky

26.12.2023 - AndreaP.

Existuje mnoho možností, co podávat při silvestrovském pohoštění. Po vánočních svátcích jsme ale všichni přejedeni a tak jistě příjdou vhod i nějaké lehčí stravitelnější varianty. A tak si představíme artyčoky. 

Tajemstvím artyčoků je jejich schopnost absorbovat aromatické a kořeněné příchutě, což z nich činí ideální kandidáty pro různorodé kuchařské kreace. Od parmazánových pečených artyčoků, které hýří chutí italského sýra, po lehké a osvěžující artyčoky s citronovým dipem, nabízí tato zeleninová delikatesa neomezený potenciál pro tvoření kulinářských kouzel.

V našem receptu na parmazánové pečené artyčoky zjistíte, jak snadno lze začlenit tuto ne příliš známou pochoutku mezi další typické pohoštění a zvýraznit tak různorodost svátečního stolu.

(fotografie: Pixabay)

 

Potřebujeme:

  • 4 velké artyčoky
  • 1 citron (šťáva)
  • 2/3 šálku strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře

 

Příprava artyčoků:

    • Artyčoky očistěte tím, že odřízněte ostré hroty listů.
    • Krátce je spařte ve vařící osolené vodě s citronovou šťávou, dokud nezměknou.
    • Nechte je odkapat a dobře vychladnout.

Náplň artyčoků:

    • V misce smíchejte strouhaný parmazán, olivový olej, nasekaný česnek, oregano, sůl a pepř. Vznikne vám kořeněná směs.

Plnění artyčoků:

    • Rozložte listy artyčoků a do mezery mezi listy vložte část směsi parmazánu.
    • Dále je směs vmáčkněte do středu artyčoku.

Pečení:

    • Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
    • Položte artyčoky do pekáče, přidejte trochu vody na dno pekáče, a zakryjte pekáč alobalem.
    • Pečte asi 25-30 minut nebo dokud parmazán nezačne zlatě hnědnout.

Podávání:

    • Ozdobte artyčoky nasekanou petrželí a dozdobte citrónovou kůrou
    • Podávejte je teplé jako lahodný předkrm nebo součást sváteční tabule.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz