Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Jablečný štrůdl je skvělou tečkou za štědrovečerní večeří. Jak jej nejlépe připravit?

Jablečný štrůdl je skvělou tečkou za štědrovečerní večeří. Jak jej nejlépe připravit?

22.12.2023 - AndreaP.

Už jen doslova pár hodin zbývá do Štědrého dne. Součástí štědrovečerního menu není jen rybí polévka a kapr s bramborovým salátem, ale ke kávě či čaji pak také patří klasický jablečný štrůdl. A my právě nyní přinášíme recept.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1/8 l vlažné vody
  • špetka soli
  • 1 lžička octa

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 hrstky nasekaných ořechů
  • 2 lžíce cukru smíchaného se skořicí 2 lžíce rozehřátého másla na potření

 

Na vále zpracujeme mouku s vodou, v níž jsme rozšlehali vejce, sůl, tekuté máslo a lžičku octa. Nejdříve těsto spojujeme nožem, po spojení důkladně propracujeme rukama, až je hladké a nelepivé, pružné a lesklé. Z těsta utvoříme bochánek, potřeme ho máslem a přiklopíme nahřátým kastrůlkem. Necháme ho půl hodiny odpočinout, pak rozkrojíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme.

Rozválený plát přeneseme na utěrku, s jejíž pomocí těsto dále vytahujeme, až je tenké a netrhá se. Těsto potřeme máslem, posypeme částí strouhanky, kterou můžeme předem osmahnout na másle, posypeme oloupanými a na plátky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, ořechy a rozinkami a ještě trochou strouhanky. Pak závin pomocí utěrky svineme, položíme na plech a stejně připravíme i druhý závin.

Před pečením oba záviny potřeme rozehřátým máslem a upečeme v horké troubě. Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz