Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jeden malý stroužek česneku denně vyřeší mnoho problémů

Jeden malý stroužek česneku denně vyřeší mnoho problémů

16.10.2023 - AndreaP.

Česnek je nepostradatelný v kuchyni a také bylinkáři a léčitelé považují česnek za poživatinu s téměř zázračnými účinky a používají ho jako lék na celou řadu nemocí. Tato pověst má pravdivý základ a léčivé účinky těchto cibulek, a to jak protivirové, tak protibakteriální, byly věděcky prokázány.

Česnek je výrazným zdrojem vitamínů A, B, C a minerálů (vápník, jód, selen).

(fotografie: Pixabay)

Účinky česneku jsou mimořádné. Nejenže vylepšuje chuť i vůni mnoha jídel, ale taky napomáhá trávení, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, celkově zvyšuje obranyschopnost organismu, užívá se při chřipce, uvolňuje ucpaný nos, působí proti střevním parazitům a nadýmání. Je znám jako přírodní antibiotikum.

Pro správnost je třeba uvést i jeho negativní stránky, kdy tou zásadní je typický zápach z úst, který je možné odstranit rozžvýkáním zrnka kávy a další věcí je to, že v některých případech může u citlivějších jedinců vyvolat migrénu.

Česnek skladujeme na suchém a chladném místě. Je možné ho také oloupaný zavařit či zmrazit.

Pár tipů použití česneku v kuchyni:

  • Vytřeme-li stroužkem česneku mísu, saláty získají jemnou chuť.
  • Česnek je nezbytný při úpravě mnoha pokrmů, například skopového masa, ochucujeme jím polévky, omáčky, luštěniny, přidává se do zálivek na saláty, do majonéz, pomazánek, do bramborových jídel i těstovin. Umíte si bez česneku představit naší bramboračku či bramboráky?
  • A zkuste někdy čerstvý chléb s máslem posypat nadrobno nakrájenými bylinkami a česnekem.
  • Česnek se používá pokud možno v syrovém stavu, vaří se co nejkratší dobu. Nikdy jej nesmíme osmahnout v příliš horkém tuku, protože by se připálil a shořel by.

 

A na závěr nesmí chybět recept:

RYBY PO ŠPANĚLSKU

příprava: 10 minut

tepelná úprava: 20 minut

  • 4 porce ryby ( po 150g )
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce najemno nakrájené petrželky
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 30 g opražených mandlových lupínků
  • 1 lžíce najemno nakrájené šalotky nebo jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky kůry z citronu
  • 180 ml (3/4 hrnku) rajčatového protlaku
  • sůl

 

Porce ryby vložíme do mělké zapékací mísy vytřené olejem.

Petrželku, česnek, mandlové lupínky, šalotku, papriku, citrónovou kůru, sůl a zbylý olej promícháme a směsí potřeme rybí maso.

Ryby pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut. Potom je přelijeme rajčatovým protlakem a pečeme ještě 10 minut.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz