Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Nestárnoucí legenda chutná i po desetiletích. Babiččiny zelňáky

Nestárnoucí legenda chutná i po desetiletích. Babiččiny zelňáky

9.10.2023 - AndreaP.

Máte rádi bramboráky? A víte, že tento jednoduchý recept má mnoho krajových názvů? Namátkou baba, cmunda, placek, kramflek, křapáč, pampuch, vošouch a mnoho dalších. A pokud odpověď na to, zda je máte rádi, zněla ano, tak vás určitě lákají i jejich různé obměny. A že se jich dá rovněž vymyslet spousta! Dnes si představíme lahůdku, pocházející už z dob našich babiček, a tou jsou zelňáky.

(fotografie: Frepik)

Potřebujeme:

  • 700 g brambor
  • 400 g hlávkového zelí
  • 1 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • rostlinný olej

 

Brambory dobře omyjeme, oloupeme a potom nastrouháme najemno. Necháme je chvíli stát a tekutinu slijeme. Přidáme vejce, všechnu hladkou mouku a trouchu mletého pepře. Všechno důkladně promícháme.

Hlávkové zelí pečlivě očistíme a pokrájíme na dosti drobné kostičky. Ty ještě spaříme horkou vodou, necháme úplně vychladnout, potom přidáme k ochucenému bramborovému těstu a dobře s ním promícháme.

Z hotového těsta uděláme malé placičky a ty opečeme z obou stran na pánvičce v rozpáleném oleji.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz