Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Poslední zbytky úrody ze zahrádek využijte k přípravě domácích čalamád. Jsou vynikající!

Poslední zbytky úrody ze zahrádek využijte k přípravě domácích čalamád. Jsou vynikající!

25.9.2023 - AndreaP.

Podzim převzal svou vládu v plné síle, teploty jdou dolů a dny se zkracují. I v tuto chvíli ale mnozí z nás máme na zahrádkách ještě zbytky dobroučké zeleniny. Víte co s ní, nebo už po celé sezóně došla inspirace a nemáte tušení, co ještě připravit? Rada je jednoduchá, zkuste si vyrobit výbornou domácí čalamádu, kterou určitě neodmítnou ani děti.

(fotografie: Pixabay)

Cuketová čalamáda:

  • 2 kg cukety
  • 6 větších rajčat
  • 3 cibule
  • 4 zelené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • chilli, kari
  • čerstvé či sušené bylinky
  • olivový olej

Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme dosklovata a přidáváme rajčata, papriky, česnek a koření. Vše pěkně zarestujeme. Cuketu nakrouháme klidně na celá kolečka, dáme do misky, vymačkáme z ní přebytečnou vodu, a poté vše pěkně vrstvíme do sklenic. Ve finále opatříme víčkem a na dvacet minut vložíme do hrnce s vroucí vodou a sterilujeme.

Houbová čalamáda
Na topinky, tousty i pod maso se bude skvěle hodit tato úžasná dobrota.

  • 1,1/2 -2 kg hub
  • 1 kg paprik
  • 3/4 kg cibule
  • 1 malý kečup
  • 1 rajčat. protlak
  • 20 dkg cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
  • 1/4 l octu
  • 1/4 l oleje
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5 hřebíčků

Houby, nejlépe pěkné pevné, nakrájíme a povaříme. Po 15 minutá slijeme do cedníku, propláchneme. V hrnci rozpálíme olej, do toho dáme zesklovatět cibulku a postupně přidáváme všechny ostatní ingredience, ve finále přidáme i houby, prohřejeme a cca po dese minutách sundáme z plotny. Směs plníme do sklenic a sterilujeme asi dvacet minut ve větším hrnci.

Rajčatová čalamáda:

  • 1 díl rajčat (nedozrálých)
  • 1 díl čerstvých paprik (masitých)
  • 1 díl cibule
  • 1 díl hlávkového zelí

Nálev:

  • 4 litry vody
  • 3/4 litru octa
  • 300 g cukru
  • 120 g soli
  • 30 ks cukerinu (umělé sladidlo)
  • 15 ks nového koření
  • 15 ks pepře
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžička hořčičného semínka


Nejprve smícháme všechny přísady na nálev, svaříme jej a necháme vše vzájemně louhovat. Poté krájíme zeleninu na drobnější kousky, smícháme, plníme do sklenic. Zaléváme nálevem, opatříme víčky a opět dvacet minut sterilujeme.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz