Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Tradice českých Vánoc: Proč se peče cukroví /2.díl

Tradice českých Vánoc: Proč se peče cukroví /2.díl

Redakce Babinet

Nedočkavé cukroví A stalo se! Sotva zaklaply za unavenou maminkou dveře od kuchyně, vánoční cukroví se rozmluvilo a rozchechtalo. Celý den se maminka Nováková věnovala pečení cukroví. Na talířích čekaly linecké hvězdičky, vanilkové rohlíčky, kakaové zvonečky a půlky ořechů. Kdo se na cukroví ale pozorně zadíval, zjistil, že tady je ještě potřeba pár hodin práce – hvězdičky musely čekat na marmeládu, vanilkové rohlíčky na obalení cukru, kakaové zvonečky na nugetovou náplň a čokoládovou polevu a půlky ořechů na lahodnou ořechovou náplň. „Chi chi, dala bych si už nějaký marmeládový nášup,“ povídala jedna hvězdička a uskočila do strany tak, že vypadla z hlubokého talíře na ubrus. „Posledních úprav se milé dámy dočkáme nejspíše až ráno,“ povídal vanilkový rohlíček a protáhl se tak, že mu upadlo několik drobků od těla. „Ano, maminka Nováková se snažila, ale čas jí předběhl. U nás už zívala na celé kolo a několik kakaových zvonečků to odneslo šišatým vzhledem,“ vyprávěl jeden kakaový zvoneček a nakoukl přes okraj misky a pořádně se rozhlédl kolem „Hlásím marmeláda číslo jedna vpravo hleď, ořechová náplň k lednici hleď, čokoláda na plotnu hleď a cukřík přímo hleď. No a nugetka milá, copak to dělá?“ „Hlásím se do služby! Ráda bych už měla tu práci za sebou a konečně si oddechla,“ pověděla sklenice s nugetou a přistoupila s poklonou před zvonečky. „Jestli dovolíte, milí kakaoví, ráda bych vás trošku namazala.“ „My nevíme, copak se to smí?“ „Pšššt, zavřete oči a pusu a dýchejte. Cítíte ty nádherné buráky?“ „Ano, ano, tak tedy maž.“ Vanilkové rohlíčky kroutily nevěřícně tělem, jak to odsýpalo. Nugetka se lepila na zvonečky, ty se zase dva k sobě přitiskly a hned vypadaly líp. „Já bych též prosila o povolení příchodu do služby. Slyšíte mě, jsem tady na plotně!“ křičela rozehřátá čokoláda a začala se umně přemisťovat přímo na zvonečky. Vypadaly nádherně a ještě líp, protože barevné kuličky od loňska začaly fňukat, že na ně všichni zapomněli a to vypadají na kakaovém neodolatelně. Zvonečky otevřely oči a vydechly úžasem! „Jsme nejkrásnější! A nemusíme čekat na ráno.“ „Já bych taky ráda marmeládku, milá ovocná přítelkyně, nechceš se probudit?“ Marmeláda ale mlčela a dělala, že neslyšela ani slovo. Kdo se nepřeslechl byla ořechová náplň, špitla tajně ořechovým půlkám, že z nich udělá opravdové ořechy a to daleko dřív než nugetka ze zvonečků pořádné zvonce! Vanilkové rohlíčky se začaly vrtět a nikoho se neptaly a začaly dovádět skákáním do cukru, tam se převalovaly, poskakovaly a zase se vracely na talíř celé obalené v bílém a rozesmáté. Ořechy jim trochu záviděly a tak sotva náplň dokončila svoje dílo, také si zaskákaly. Hvězdičky měly na krajíčku. „My jsme také symbol vánoc a máme čekat? I Mamince Novákové by nějaký ten malý zázrak pomohl, jenže my musíme čekat na tu velelenivou marmeládu. Možná se nechce otevřít, protože je zkažená.“ „Cože? Já a zkažená? To hvězdičky musíte odvolat, protože to není pravda.“ „Dokaž to!“ Marmeláda nechtěla trpět nějaké lži. Otevřela se, namazala všechny hvězdičky, ty se k sobě přilepily a pak si také zaskákaly v cukříku za veselého pokřiku svých cukrových přátel. A právě s posledním skokem zpět na talíř se otevřely dveře a v nich rozespalá maminka Nováková. Rozsvítila a chvíli zůstala stát s otevřenou pusou. Pak si tak pro sebe špitla: „Zázraky v kuchyni? Letošní vánoce se mi zdají opravdu zázračné.“ Usmála se a odešla a cukroví se zase zachichotalo, jak to všechno perfektně zvládlo bez cizí pomoci.

/Nedočkavé cukroví: Petra Nachtmanová www.shaylen.epika.cz/

Proč se peče cukroví?

Prapředci dnešního vánočního cukroví nesloužili jen k mlsání, ale také k ochraně. Praotcem vánočního cukroví je opět pohanských zvyk, pomocí nějž se v nejmocnější noci roku (zimního slunovratu) chránil dům i rodina před temnými silami. Cukroví tehdy patřilo mezi ochranné a obřadní pokrmy, proto se peklo např. ve tvaru zvířat a zavěšovalo na dveře stavení, chlévy a ovocné stromy. Rozdávalo se i všem členům rodiny včetně chasy.

Vánoční cukroví se však chutí dosti lišilo od dnešních máslo oříškových pochoutek. Ještě v první polovině minulého století se pekly především perníčky. Používal se hodně med a sušené ovoce. Nejoblíbenějšími pamlsky byly karamelky a sladké hračky pro děti dělané z ovoce.

Nejbližší naší době je tento staročeský recept: Domácí přítel

25 dkg hrubé mouky, 28 dkg cukru, 10 dkg oříšků, troška kandovaného ovoce, lžička tlučeného anýzu, tří vejce.

Zadělá se těsto, vyválí se do koulí, které se pečou na vymaštěném plechu.

Teplé se nakrájí na řezy a pocukrují.

Pár receptů na zdravé vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

Linecké koláčky

Kokosové cukroví

Vanilkové rohlíčky

80g přesáté celozrnné mouky (celozrnná Špaldova mouka nebo celozrnná pšeničná mouka)

80 g hladké mouky

30 g ovocného cukru Fruktózy

100 g ořechů

100 g Hery

50 g ořechů

Na obalení:

2 vanilkové cukry a 30 g fruktózy

Vypracujeme těsto a hned vyválíme a vykrajujeme rohlíčky. Horké obalujeme v cukrové směsi.

Pečeme na pečícím papíru nebo suchém plechu asi při 220 °C

Linecké koláčky

200 g celozrnné mouky Celozrnná Špaldova mouka nebo celozrnná pšeničná mouka

250 hladké mouky

50 g sójové hladké

250 Hery

140 g cukru fruktózy

2 žloutky

1 vanilkový cukr

50 ml citrónové šťávy

Vypracujeme těsto a necháme odležet minimálně 1 hodinu, nebo až do druhého dne.

Z vyváleného těsta vykrájíme různé tvary a pečeme na pečícím papíru nebo suchém plechu asi při 220 °C zhruba 7 minut.

Namažeme marmeládou dle vlastní chuti

Kokosové cukroví

120 g celozrnné mouky

150 g kokosové moučky

100 g Hery

80 g cukru Fruktózy

1 vejce

1 lžička prásku do pečiva

1 špetka soli.

Vypracujeme těsto a necháme odležet minimálně 1 hodinu, nebo až do druhého dne.

Pomocí strojku nebo mlýnku vytlačujeme různé tvary.

Pečeme na pečícím papíru nebo vymaštěném plechu asi na 200 °C asi 10 minut

Lze ozdobit čokoládovou polevou.

Musí se nejméně týden rozležet.

Celozrnnou mouku, cukr Fruktózu a sójovou mouku koupíte v bio prodejnách nebo oddělení bio potravin.

Cukr Fruktóza je vhodný i pro diabetiky.

/Komentář o cukroví a recepty: Hana Formánková/

Předchozí díly si můžete přečíst ZDE

Vaše názory

Další z magazínu

Náš tip