Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Bramborový salát s úžasnou domácí majonézou

Bramborový salát s úžasnou domácí majonézou

22.12.2018 - redakce Babinet.cz

Bramborový salát sám o sobě sice není hlavní chod, ale slouží jako příloha k mnoha dalším jídlům, například k různým řízkům, karbanátkům, smaženým rybím filetům a pod... Nyní tedy přinášíme recept na výrobu vlastního bramborového salátu s domácí majonézou.

Suroviny pro bramborový salát:

  • brambory varného typu A - salátové (někdy vyhoví i AB) cca 0,5kg až 0,75kg
  • kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer (postačí i směs na přípravu bramborového salátu sterilovaná)
  • sterilované okurky (asi 50g, více ne)
  • čerstvá cibule (1 palička)
  • sterilovaný hrášek (100g konzerva), může být i čerstvý, je to i lepší
  • sůl
  • mletý pepř (pár špetek)
  • kdo má raději jemnější a vláčnější konzistenci, tak připravený bujon (z prefabrikované kostky nebo může lépe být i vývar například slepičí, vepřový, hovězí, postačí několik polévkových lžic)
  • pro vyložené zmlsance, kteří touží po glutamanu, tak něco jako vegeta - třeba i jenom glutasol

Příprava

Nejprve je potřeba připravit brambory, ty uvaříme ve slupce zhruba 20 až 25 minut, neměli bychom je příliš převařit, jinak se nám potom začnou rozpadat a to pro salát není příliš dobré. Zároveň uvaříme kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer nakrájenou na malé kousky.

Suroviny pro přípravu majonézy:

  • vejce (postačí i jedno - lépe dvě) - dle velikosti vajec, je třeba vyzkoušet
  • rostlinný olej cca. 2dl

Mezitím, co se vaří brambory a zelenina, připravme si majonézu. Majonézu můžeme vyšlehat buď ručně, což je velice pracné, anebo pomůže mixér, třeba i malý ruční. Do vhodné nádobky vyklepneme vejce (ideálně jen žloutek, ale ani bílek nevadí, funguje to i s ním) a začneme šlehat s postupným pomalým přidáváním oleje, postupně se začne tvořit emulze směsi, doplňujeme olej po velmi malých dávkách tak, aby našlehaná hmota získala potřebnou hustotu a krémovost - postupně se začne "lepit" a bude maličko tuhnout, jakmile je vidět, že je již směs hutná a krémová, olej již nepřidáváme, jen trochu došleháme a tím je již majonéza hotová. Kdo chce, může majonézu i osolit, případně přidat lžičku octa a lžičku hořčice (to ovšem nedělám, surová majonéza je sama o sobě bez chuti a dochucovat se má až později výsledný výrobek). Majonézu tedy máme.

Zeleninu uvařenou bychom měli již mít také. Brambory po uvaření necháme vystydnout, odstraníme z nich slupku a nakrájíme je do vhodné nádoby (mísy) na hranolky nebo kostičky. Pokud chcete použít trochu vývaru, tak teď nastává ta pravá chvíle, kdy do hromady nakrájených brambor v míse přidáme dvě-tři-čtyři (...? nesmí to příliš téct) lžíce vývaru, brambory promícháme, aby mohly vývarem navlhnout. Rovnou pak vmícháme uvařenou zeleninu, sterilovaný hrášek, cibuli nakrájenou na jemné kousky, sterilovaný hrášek, na malé kousky nakrájené okurky, osolíme, případně opepříme a celou směs promícháme. Samozřejmě ochutnáme, jak se celý salát jeví i chuťově - ale to asi každý trochu znalý kuchař bude vědět :-). Kdo by měl pocit, že to není ještě příliš "ono", tak může přidat špetku koření typu "glutaman", ale není to určitě nutné, opravdu postačí správně osolit. Po promíchání použijeme připravenou majonézu, kterou vmícháme do salátu podle potřeby, někdo má raději hodně majonézy, někdo méně, to už je na každém. No - a bramborový salát je hotov!

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

  • Čokoládový průšvih

    O víkendu jsem dočetla knihu Petry Hülsmannové Čokoládový průšvih. Nebudu prozrazovat o čem kniha jako taková je, vyzdvihnu jen její název,...

  • Domácí houskové knedlíky v hrníčkách

    Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z nasekaného masa, které se smažily na sádle. Zhruba od 17. století...

  • Bramborový guláš se zeleninou

    Bramborový guláš (buřtguláš) je druh guláše, který se vyrábí z uzeniny a brambor. Oblíbený je zejména u dětí. My si dnes ale vyzkoušíme...

  • Lipové bonbóny porazí kašel a nachlazení

    Ať se podíváme nalevo či napravo, všude vídíme nachlazené, nemocné lidi. Ano, chřipková epidemie se stále nemá na ústupu. A tak nezbývá, než se...

Náš tip
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Značkové parfémy a kosmetika, 4 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

  • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

  • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.