Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Perníková chaloupka krok za krokem

Perníková chaloupka krok za krokem

26.11.2018 - AndreaP.

Chystáte se už na Vánoce? Upečte dětem jednoduchou perníkovou chaloupku podle Florentyny.

Upečení perníkové chaloupky.

Když už tedy padne rozhodnutí vybudovat chaloupku vlastními silami a je následně zajištěno stavební povolení i materiál, zbývá vyřešit otázku, jak na to, aby celá stavba proběhla co nejrychleji a perníková bába mohla být co nejdříve nastěhována. Ač se vybudování perníkového obydlí může jevit nezkušeným podobně složitě, jako postavit skutečný dům, stačí dobře zvládnout tři kroky: těsto, polevu, a způsob rozkrájení vyváleného plátu. A pro každý z nich existuje opravdu snadné řešení.

KROK 1: těsto

Jsem si jistá, že v každé rodině existuje recept na dobré vánoční perníkové těsto. Pokud ne, doporučuji poptat se v okruhu známých, než sázet vlastní pověst na recept z časopisu nebo kuchařky. S některými těsty se špatně pracuje, některá nemají tu správnou perníkovou chuť a vůbec nejméně vděčná jsou ta, u kterých rozležení trvá tři týdny a více (ačkoli u perníkové chaloupky právě na této vlastnosti až tak nesejde). Není nad to, když víte, co od těsta můžete očekávat. Pokud se vám přes veškerou snahu nepodaří sehnat něco osvědčeného, přidávám recept, který jsem adoptovala od své dobré kamarádky. Snadno se připravuje, výborně se nechá zpracovávat, nepotřebuje rozležet a je chuťově výborné - prostě takový malý perníkový zázrak.

KROK 2: poleva

Možná jste v minulosti vzdali zdobení perníčků jen proto, že vám poleva tekla nebo že se vám ji nepodařilo dopravit výhradně na místo určení a nikam jinam. Já jsem ze stejného důvodu rezignovala nejméně třikrát. Jenomže umíněnou ženskou nezastavíš a umíněné dítě neukecáš, takže jsem podnikla rešeršní cestu po všech dostupných zdrojích. Zjistila jsem, že se bílek s dobře přesátým cukrem musí třít dostatečně dlouho - v kuchyňském robotu asi 15 minut, ručně vzhledem k opakované únavě hnacího mechanismu mnohem déle. Uvážím-li, že jsem polevu pokaždé prohlásila za hotovou po pěti minutách míchání vařečkou, nemůžu se divit, že jsem s ní nikdy nic nedokázala slepit. Má-li poleva ve finální fázi tu správnou konzistenci, musí v ní zůstat rýha po noži. Jen tak se dá použít jako pojivá malta, která bez problému slepí stěny k sobě. Hotovou polevu můžete celé týdny skladovat v lednici pod podmínkou, že zůstane přikrytá bez přístupu vzduchu, aby nezaschla. K přípravě polevy doporučuji sáhnout po tom nejjemnějším moučkovém cukru, který je k dispozici na trhu. Poleva z něj připravená pak určitě nebude ucpávat ani tu nejmikroskopičtější dírku ve zdobícím kornoutku.

KROK 3: krájení

Připravte si z tvrdého papíru šablonu podle přiloženého nákresu, hlásí 99 % návodů na perníkovou chaloupku. Do zbývajícího jednoho procenta se společně s několika dalšími výjimkami hlásím i já. Zapomeňte na šablony a nechte se unést geniální jednoduchostí následujícího postupu. Rozválíte plát a nožem v něm uděláte několik přibližně rovných řezů. Toť vše. Pak už jen musíte dílo upéct, sestavit a ozdobit.

Začněte tím, že z odleželého těsta odkrojíte jednu třetinu. Budete tak mít před sebou dva kousky - menší a větší. Menší nechte ještě chvíli odpočívat a rozválejte větší díl na plát silný asi 3-4 mm. Vykrojte z něj co největší obdélník a pak jej rozkrájejte na jednotlivé díly (obdélníky). Z nepotřebných částí lze ještě vyříznout komín nebo stromečky. Zbytky těsta prohněťte s odříznutou třetinou, znovu rozválejte a vykrojte opět co největší obdélník. Ten už dál nekrájejte, poslouží jako základ pro chaloupku. Zbylé okraje ještě naposledy prohněťte, rozválejte a malými formičkami vykrojte různé tvary, které použijete na ozdobení chaloupky. Hotové perníkové díly pečte v troubě předehřáté na 180°C, zvlášť základnu, která potřebuje asi 10 minut, zvlášť stěny a střechu - 8 minut, a nakonec samostatně drobné kousky jen asi po dobu 5 minut. Upečené kousky ihned po vytažení z trouby potřete žloutkem rozšlehaným se lžící studené vody a pak nechte vychladnout na plechu.

Způsob sestavení chaloupky zřejmě nebude nikomu dělat potíže, ale pro případ, že vám nebude úplně jasné, kam který tvar přijde, řiďte se následujícím postupem.  Sestavování začněte tím, že na spodní díl přilepíte dostatečným množstvím polevy (tedy asi třikrát větším, než byste čekali) průčelí a zadní stěnu. Můžete si pomoci tím, že stojaté stěny na chvíli něčím zapřete, než poleva zaschne, ale obvykle to není potřeba. Pokračujte připevněním střechy a nakonec na hřeben chaloupky nastříkejte z polevy husté smyčky. Celé dílo nechte před zdobením alespoň 15 minut zaschnout.

Zdobení přenechejte potomkům (v ideálním případě alespoň dvouletým) a vystavenou chaloupku hrdě prohlašujte za jejich dílo. Na věcné dárky každý časem zapomene, někdo dřív a někdo ještě dříve, ale na dobré zážitky se nezapomíná. Právě proto zapojte své děti a rozdávejte zážitků co nejvíc, koneckonců kdy jindy by se jich mělo objevit takové množství, když ne o Vánocích?  Nakonec nezapomeňte, tentokrát už bez dětí, chaloupku řádně zkolaudovat, jak se na každou novou nemovitost sluší a patří.

 

  • Perníkové těsto
  • 20 dkg hladké mouky, 7 dkg moučkového cukru, 25 g másla, 1 vejce, 1 lžíce medu, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky perníkového koření

    Všechny ingredience propracujte na těsto, zabalte do fólie a nechte do druhého dne uležet v lednici. Před vykrajováním rozválejte na tenko na pomoučněném vále.

  • Poleva na perníčky
  • 1 bílek z velkého vejce (zbylý žloutek použijte na potírání perníčků po upečení), 150 g jemného mletého cukru, pár kapek citronové šťávy

    V kuchyňském robotu nechte všechny ingredience pomalou rychlostí třít po dobu 15 minut (šlehací nástavec není vhodný, ideální je nástavec na míšení těsta), případně třete ručně vařečkou tak dlouho, dokud nůž nezanechá v polevě viditelnou a neuzavírající se rýhu.

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Vložit komentář

    Další recepty

    • Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

      Milujete pečivo a nedokážete si bez něj představit jediný den? Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen, že skvěle chutná, ale...

    • Hovězí guláš Flamendr

      Hromada cibule jako základ, ideálně v poměru jedna ku jedné s masem a pořádně orestovat, čím tmavší, tím lepší, tohle základní pravidlo prý...

    • 7 receptů na lahodné domácí hořčice

      Sezóna grilování je tady a s ní experimentování s chutěmi. Hořčice je základ k masu i do marinád, nemusíte však zůstávat u plnotučné či...

    • Pesto z jarních cibulek

      Na první pohled recept, který upoutá svou překrásnou barvou, která se na vás z talíře prostě směje, nabíjí energií, což je teď v době předjaří...

    Náš tip
    • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

    • Značkové parfémy a kosmetika, 3 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

    • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

    • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

    • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

    • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.